Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här håller X-team till

Annons

Sedan i december är lokalen som ligger i anslutning till ett bostadshus uthyrd i andra hand till X- team, ett mc-gäng med kopplingar till organiserad brottslighet inom Bandidos olika lokalavdelningar. Det är en industrilokal som enligt uppgift hyrs av en person som i sin tur har ett hyreskontrakt för hela fastigheten.

- X-team har uppenbarligen kommit över den här lokalen, säger polisens presstalesman Bo Persson.

Lokalen som nu påstås vara X-teams klubblokal skulle enligt personen som har hyreskontraktet fungera som en samlingspunkt för ungdomar. Sommaren 2003 ville denne privatperson starta en ungdomsverksamhet, en privat fritidsgård med kafé. Han sökte och fick tillstånd från kommunen för att ha flipperspel i lokalen.

I början av mars har polisen påpekat att lokalen inte är någon fritidsgård utan att den sedan december i stället hyrs ut som klubblokal där tungt kriminellt belastade personer vistas. Nu har socialtjänsten i Falun meddelat att tillståndet för spelen kan återkallas med motiveringen att den som sökt tillståndet hyrt ut lokalen till andra.

Fastighetsägaren till lokalen i Hosjö vill inte närmare kommentera uppgiften om att lokalen hyrs ut i andra hand till X-team, men påstår sig ha ett samarbete med polisen för att få bort klubben från lokalen.

- Det är inte olagligt att hyra ut till X-team. Organisationen är inte att betrakta som kriminell, men den har medlemmar som är tungt kriminella, säger Bo Persson.

Polisens strategi för att motverka mc-gängens etablering har annars handlat om att begränsa deras möjligheter att hyra lokaler. En klubblokal höjer klubbens status och gör det möjligt att ta emot kriminellt belastade gäster från andra delar av landet.

- Vi har tidigare varnat fastighetsägare i hela länet för att den här organisationen försöker hyra via bulvaner, säger Bo Persson.

Problemet för polisen är att den brottslighet som kopplas till mc-gängen inte sker i klubblokalerna. I samband med husrannsakan i Hosjöfastigheten fann polisen en del stöldgods men inga gripanden gjordes. I allmänhet märker inte heller grannarna något särskilt de gånger som en mc-klubb flyttar in i ett område.

- Har klubben väl hyrt en lokal och sköter sina betalningar enligt avtal så går det inte att göra något. Om det visar sig att det finns kriminell verksamhet i lokalen, som exempelvis en illegal spelhåla så kan vi ingripa, säger Bo Persson.

X-team har under senare tid tvingats bort från två adresser i Falun. Först höll klubben till i en lokal på Bondegatan, senare flyttade de till ett hus på Järnet där polisen vid en husrannsakan hittade bevis för att det fanns en illegal spelklubb och en person anhölls i samband med detta tillslag.

Mer läsning

Annons