Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här grundläggs goda kost- och motionsvanor

Annons

En del av dem är oerhört aktiva.

Men en del av Djurmoskolans elever ägnar sig sällan åt fysiska aktiviteter.

- Det är i första hand dem vi vill nå och få att inse hur roligt och nyttigt det är att idrotta, motionera eller bara röra på sig, säger Catrin Fernlund, ansvarig för Djurmoskolans hälsovecka.

För andra året har skolan genomfört en särskild hälsovecka. Dessförinnan arrangerades en årliga Goda vanors vecka.

Men även om namnet förändrats är syftet detsamma; Att aktivera eleverna och ge dem goda kost- och motionsvanor.

Under veckan får barnen information om och möjlighet att testa olika idrotter och andra fysiska aktiviteter. Under den gångna veckan har skolan gästats av personer från bland annat Cykelfrämjandet, Rättviks Basebolls-klubb, Friskvårdslinjen vid Malungs folkhögskola och Friskis & Svettis.

Eleverna har fått information om människokroppen, kost, relationer och vikten av fysisk träning. På fredagsmorgonen serverade skolan - med hjälp av frivilligt arbetande föräldrar - en näringsriktigt sammansatt frukost.

- Vi vill hjälpa till att grundlägga goda vanor som gör barnen bättre rustade inför vuxenlivet, förklarar Catrin Fernlund.

Hon berättar att de senaste årens temaveckor lett till att flera elever som tidigare inte ägnat sig åt några fysiska aktiviteter fått nya insikter och intressen.

- I år var många elever mycket intresserade av baseboll och flera har uttalat att de vill få de lokala idrottsföreningarna att ta upp baseboll på programmet. Under de här åren har vi sett att det finns aktiviteter som passar alla - bara de får kännedom om dem, konstaterar Catrin Fernlund.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons