Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här gäller att tygla tankar

Annons

Högskoleprovet är ett förberedande test inför eventuella studier vid högskolor. Även om ett avklarat och godkänt prov inte ger någon automatisk högskoleplats så är det ändå ett viktigt steg och var tredje högskolestuderande beräknas ändå antas på dessa grunder.

Intresset för att göra högskoleprovet tenderar att öka. I år gjordes provet av nära 39 000 svenskar. 800 av dessa fanns i Dalarnas län och 170 i Borlänge där provet genomfördes dels i Högskolans lokaler, dels i Soltorgsskolans aula.

En av de som tog tillfället i akt i lördags var Magdalena Sjökvist från Gustafs som för närvarande går sista året på gymnasiet. Målsättningen för henne var inte så mycket att klara provet.

- Framför allt vill jag prova på det och se vad det handlar om. Jag kan ju göra om det igen nästa år när jag kanske vet mera om vad jag vill utbilda mig inom i framtiden, berättade hon.

Provledare var Anneli Södergren och Yvonne Karlsson de hade noggranna instruktioner att följa.

- Vi har en hel bok med regler om hur allt ska gå till. Men att vara vakt vid Högskoleprovet är enklare än vid en vanlig tenta. Här får man inte ens lämna lokalen, berättar de.

Provet är indelat i fem olika block. Mellan varje block tas en kortare paus innan det är dags för nästa. Och det är viktigt att tiderna hålls.

- Absolut. Ingen får börja förrän vi säger till och längre än 50 minuter får man inte hålla på med ett block. Här kör vi med synkroniserade klockor, skrattar Anneli Södergren och delar ut papperen till block tre.

- Ingen vänder sida förrän jag säger till, förmanar hon och tillägger efter en stund.

- Ni har 50 minuter på er från och med nu.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons