Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Här fuskar vi inte"

Annons

Avslöjandet om att SSU överdriver medlemsantalet för att lura till sig hundratusentals kronor i stats- och landstingsbidrag skakar organisationen. I Kalmar ska det socialdemokratiska partidistriktet utreda ungdomsförbundets omfattande fusk.

- Det känns tråkigt, säger SSU Dalarnas distriktsombudsman Marcus Ramming.

Även i Dalarna har medlemsantalet ökat kraftigt sedan den förra distriktsstyrelsen avsattes i mars 2003. Efter en omfattande genomgång av medlemssiffrorna gick distriktet från knappt 100 till 713 betalande medlemmar på nio månader. Ett år senare, i december 2004 var medlemssiffran 1 005.

- Ja, vi hade över tusen medlemmar som mest, men efter en ny genomgång har vi i dag runt 860 medlemmar som är ombudsgrundande, som betalar alltså, säger Ramming.

Vad beror den oerhört kraftiga ökningen på?

- Den nya ledningen vill ha en större mångfald än den tidigare och har en annan åsikt om vad man ska kräva av medlemmarna. Den tycker att det räcker med att vara med på det man tycker är kul. Och så har vi fått ganska många stödmedlemmar.

Så det är inte luft ni redovisar i medlemsstatistiken?

- Nej, det finns ingen vinning med att göra så eftersom landstinget Dalarna inte betalar ut verksamhetsbidrag utifrån medlemsantal utan ser till hur många som tar del av vår verksamhet rent fysiskt istället. Jag tror att vi bara skulle tappa i goodwill och göra folk förbannade om vi fortsatte att räkna med dem trots att de lämnat SSU.

SSU beskylls för att värva skolbarn som inte ens vet vad SSU är. Sker det i Dalarna?

- Vid ett skolbesök i Rättvik 2003 mutade vi ungdomar med give-a-ways. De fick keystraps, det blev ett kompistryck och många gick med. Men många föräldrar hörde av sig och efter det bestämde vi oss för att aldrig ha med give-a-ways på våra bokbord i skolorna. Vi vill ju ha medlemmar som delar våra värderingar.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons