Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här föds nya figurer

Annons

Serietecknarskolan i Hofors utbildar inte bara folk till att sitta och rita seriestrippar åt någon tidning. De flesta blir illustratörer, andra får jobb på spelföretag eller tidningar. Några blir serietecknare och någon har blivit tatueringsdesigner.

Skolan startades 1994 och drivs från och med i år av Hofors kommun. Utbildningen är en parallellform till högskolan och den enda i sitt slag i Sverige, bortsett från en ettårig folkhögskolekurs i Malmö.

Skolan tar in 22 elever per år och just nu går lika många killar som tjejer där.

Johan Höjer, skolchef, tycker att det är positivt att skolan ligger i en liten stad.

- I stället för att gå hem på kvällarna stannar eleverna på skolan och ritar, vi har till och med fått klagomål för att vi inte kan ha datasalen öppen efter midnatt.

Stefan Eriksson, elev ifrån Strängnäs, håller med.

- Vi har varandra här på skolan, det gör inget att Hofors är litet. Vi har startat en filmklubb också, för att lära oss dramaturgi, fortsätter han. Har man ingen bra historia kan man inte göra bra serier.

Under utbildningens två år får eleverna lära sig allt från dramaturgi - alltså hur man bygger upp en historia - tuschning och textbehandling till olika sorters färgsättning och teckningstekniker. Praktik och individuella projektarbeten ingår också.

Utbildningen är uppdelad i olika moment. Eleverna får olika uppgifter i de olika ämnena och jobbar ungefär som i en vanlig skola. I tvåan får eleverna "låtsasbeställningar" av en fiktiv tidningsredaktör och får genom den uppgiften träna sig i att jobba med en bestämd produkt, som sedan ska bedömas av en köpare.

Varje elev har ett eget ritbord, men delar ateljé med en annan elev. Eleverna får själva betala sitt ritmateriel, men skolan är gratis att gå på.

Undervisningen sker under ledning av de tre anställda lärarna på skolan, men bedrivs också av inhyrda föreläsare som kan vara akvarellmålare, grafiska designers eller gamla elever. Jonas Jansson är en av dem. Han avslutade utbildningen i våras och har sedan dess bland annat släppt ett seriealbum och fått sin serie "Den andra staden" publicerad i DN.

När ung besökte skolan var han där för att hålla serieverkstad och vara gästlärare några dagar.

- Jag är verkligen stolt över mitt album, men vill man tjäna pengar är seriestrippar mer lönsamma. Man kan inte försörja en familj på att vara serietecknare, kommenterar han.

Serietecknar- och illustratöryrket må kanske inte vara en mångmiljonbusiness, men visst har väl serier en bra mycket större betydelse i våra liv än vad vi tror?

DISA KOHLSTRÖM

Mer läsning

Annons