Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här flödar kreativiteten

Annons

Teater, rock, rollspel, graffiti och cirkus. Det är vad 50 dalaungdomar och ett gäng unga ledare pysslar med i Gagnef under den här veckan. Det sjätte kultlägret är i gång och det myllrar av aktivitet och kreativitet i Djuråsskolan.

- Man får inspiration och det går bättre att repa när vi kommer till en ny lokal som nu under Kultlägret, säger Martina Andersson, 17 år, från Falun som deltar i lägrets rockgren tillsammans med sitt band Miss the Point.

De fyra rockband som deltar i årets kultlägret får under veckan en tillfällig replokal i Djuråsskolan, de får instrumentlektioner och de får lektioner i sång. Av 15 deltagare i rockgrenen är åtta tjejer och ledaren Frank Koosita är nöjd.

- Förra året var det inga tjejer med men i år har vi med två tjejband. Det är kul, säger han.

Han berättar att replokalerna som ställts i ordning inför lägret är öppna mellan tio på morgonen och tio på kvällen och att dom besöks flitigt av deltagarna mellan lektionspassen.

Organisatörer för Kultlägret är kommunen, studiefrämjandet och gUNGA, Gagnefs egen kulturförening för unga. Tanken är att unga ska leda unga och att ungdomar med specialintressen ska få chansen att möta andra med samma intressen. Men de ska också få chansen att pröva något nytt.

- Vi har fem grenar här i år och idén är att man under lägerveckan även ska pröva på någon annan gren än sin egen, säger Catharina Hjalmarsson, kultursekreterare och organisatör för kultlägret.

Hon berättar att det är vanligt att deltagare kommer tillbaka år efter år och att de ofta dyker upp inom någon ny gren än den de började i.

- Det kan vara så att man kom hit första året för att spela teater men också fick pröva på att spela rollspel och kommer tillbaka nästa år för att göra det istället. Tanken är att man ska utbyta erfarenheter och inspirera varandra.

Mer läsning

Annons