Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns högtflygande planer

Annons

Spindeln i nätet är koordinator Calle Rönn, bosatt i Stockholm och medlem i Siljansnäs Flygklubb. Projektkontoret finns i Siljansnäs sockenstuga dit givetvis intresserade kan vända sig.

Det är programmet Equal, finansierat av Europeiska socialfonden (EFS), som står bakom initiativet.

Programmet genomförs i samarbete med andra europeiska medlemsstater och ska involvera aktörer från olika samhällssektorer.

Satsningen berör kommunerna Leksand, Rättvik, Mora och Borlänge. Equal-projektet har fått namnet School@Work där Siljan Flying Circus är det största delprojektet. Förhoppning finns att skapa något riktigt stort för framtiden.

Initiativtagare till projektet är Siljansnäs Flygklubb, Västanviks folkhögskola, Leksands kommun och dess arbetsförmedling. Före första maj måste fas ett i planeringsarbetet vara klart mellan skolorna i de olika kommunerna annars rinner EU-miljonerna ur händerna.

Under ett par läsår, med start efter sommaren, ska elever och vuxna engageras. Det ska byggas riktiga flygplan av Bigglestyp, hangarer, cafè, övernattningsstugor, kulissbyggnader och varför inte en samling pickande höns i full frihet? Vidare ska en frilufts-teater fixas tack vare elever från teaterlinjen i Mora.

Med erfarenheter från ett liknande projekt som genomförts i Stockholmstrakten, kallat Egna Vingar, har Rönn gott hopp om ett bra resultat även i Siljanstrakten.

- Den stora kick-offen blir i samband med Kräftstjärtsvängen på Siljansnäs flygplats i augusti.

I går besökte Kalle Rönn och bygdens egen flygentusiast Jan-Axel Tolförs bland annat Insjöns skola och Företagarnas folkhögskola.

Det kommer att byggas fullstora flygplan i gamla brandstationen i Insjön och Västanviks folkhögskola satsar på delprojektet Silent Wings. Ett sätt för döva att få möjlighet att flyga på egen hand.

Siljan Flying Circus ska bli en världsunik anläggning som ska locka besökare från när och fjärran till Dalarna. Men det stora målet är att höja ungdomars motivation för skolan och att kategorin 55+ ska dela med sig av kompetens och livserfarenhet.

En dokumentärfilm om projektet börjar i höst produceras för senare visning i TV4.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons