Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns framtidens jobb

Annons

- Alla vet ju att det finns ett behov av utbildad sjukvårdspersonal i Dalarna, säger Margareta Jogér, tillförordnad chef på Arbetsförmedlingen i Falun.

- Men nu har vi större utbud på lediga jobb inom vården. Man söker även tandtekniker och tandhygienister och det var länge sedan vi hade sådana jobb att erbjuda.

Margareta Jogér hoppas att det breda jobbutbudet kan locka de utflyttade och även andra arbetssökande till Dalarna.

I dag finns det gott om jobb även inom verkstadindustrin.

I Arbetsförmedlingens platsbank hittar man annonser med lediga jobb för bland annat maskinoperatörer, montörer, svetsare, plåtslagare.

- Dessa yrken är mycket gångbara. Det är lätt att byta jobb och även få jobb, säger Margareta Jogér och tillägger att Arbetsförmedlingen länge har arbetat på att få fler att välja den inriktningen.

Fortfarande finns det flest lediga jobb inom hälso- och sjukvården samt inom pedagogiskt arbete och behovet kommer att öka i framtiden.

I dag finns det närmare 120 lediga jobb inom hälso- och sjukvården hos arbetsförmedlingen. Läkare, tandläkare, sjuksköterskor är de mest eftersökta yrken.

Arbetsförmedlingen i Dalarna har ständig kontakt med arbetsgivarna. Då skickar man enkäter till företagen och frågar om till exempel deras rekryteringsplaner och eventuellt ökat personalbehov i framtiden. Utifrån enkätsvaren sammanställer man en arbetsmarknadsprognos.

I den senaste prognosen från Arbetsförmedlingen kan man läsa att turistbranchen räknar med ökat personalbehov redan i år.

Även handelsbranschen bedömer att antalet anställda kommer att öka, framför allt under 2003, liksom offentlig sektor med bland annat skola, vård och omsorg.

Där räknar man med att det kraftiga ökningen av jobbvakanser ska komma först om 5-6 år när pensionavgångarna börjar bli kännbara.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons