Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns Faluns snöberg

Annons

FK hälsade på vid snötippen i Främby. Här tippas lastbilsvis med snö. När gatukontoret har tid, vill säga.

- Våra grabbar börjar bli lite tröttkörda, en del har kört nästan dygnet runt, säger Hans-Gunnar Pettersson på gatukontoret.

I slutet av förra veckan föll så mycket snö att gatukontoret hade svårt att hinna med allt. Och när det snöfallet var över kom nästa.

Högsta prioritet är att hålla busslinjerna farbara, förklarar Hans-Gunnar. Målet är att de ska vara framkomliga efter sex timmar och övriga vägar efter 12 timmar.

Men alla lokala bostadsgator hinns inte med när det snöar mycket.

- Vi skulle sätta igång med uppstädning och lasta undan snövallar i slutet av förra veckan, men så kom det ännu mera snö.

Eftersom plogningen kommer i första hand måste gatukontoret avvakta med att köra snö till tippen tills vädret lugnat sig. Då kommer tiotals lastbilar att köra till Främby, dit snötippen flyttade förra året. Tidigare tippades snön i Tisken.

- Men vi fick flytta av miljöskäl. Smält snö innehåller rätt så mycket sand och föroreningar, och det såg väl inte så vackert ut med en snötipp där heller, säger Hans-Gunnar Pettersson. På nya snötippen har man daglig tillsyn för att se till att inga barn leker där. Dagboksanteckningar förs om hur mycket snö som körs ut och om något inträffat på platsen.

Miljön håller man också koll på.

- Smältvattnet avleds i ett dikessystem, filtreras genom marken och leds ut i Främbyviken. Vi gör regelbundna provtagningar för att kolla miljön.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons