Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns Faluns finaste

Annons

I en serie artiklar har vi berättat om byggruschen i Falun. Hundra villor byggs på tre år och nya tomter gör att tätorterna i Falu kommun blir ännu tätare.

Vackrare blir det också, enligt bygglovschefen.

- Dels har folk blivit mer medvetna om utseendet, dels har vi fått strängare lagar om att hus ska vara estetiskt tilltalande och passa där det står. Innan de nya lagarna kom för fyra-fem år sedan var det svårt att ställa krav, säger Lars Nordström.

Ibland har han lite svårt att formulera sig kring byggdetaljer som för honom är självklarheter. Han påpekar att det viktigaste för ett fint hus är skalan, är den rätt så gör det inte så mycket om det förekommer felaktiga detaljer.

Tumregeln är: Om huset till exempel är åtta meter brett ska det vara fyra meter högt. Inte till nocken, utan till den punkt där ytterväggen möter tegelpannorna.

Han reagerar på att en del "midjor" på modulhusen blir fel. De tvärgående brädorna kan vara för tjocka eller hamna på fel höjd. Och ibland kan det se konstigt ut med stående panel på båda sidor om "midjan".

- Allting har sin tid, ofta är det obegripligt hur de byggde förr, men det var helt naturligt då, säger Lars Nordström.

Han tror faktiskt inte att folk kommer att tala om obegripligheter om tio-femton år. Eftersom de flesta anknyter till äldre byggtraditioner så är de fast förankrade, men med nytänkande.

Mer läsning

Annons