Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns en värdedepå - mitt i stan

Annons

Efter det stora rånet på Arlanda flygplats i juli 2002 när gärningsmännen kom över 43 miljoner kronor har det ena spektakulära rånet överträffat det andra.

Vid årets uppmärksammade rån mot värdedepåer och penningtransporter i Sverige har ligorna tagit till allt grövre våld.

I augusti forcerades grindarna till en depå i Akalla med en gaffeltruck. Rånbytet blev mycket stort.

Fyra dagar senare sprängde maskerade rånare sönder en av Securitas värdetransportbilar i Hallunda nära Stockholm. Rånarna som var beväpnade med automatvapen kom då över ett 30-tal miljoner i sedlar.

I slutet av oktober användes en gaffeltruck som murbräcka vid Securitas depå i Helsingborg där rånarna fick med sig en mycket stor summa pengar.

För Faluborna är Securitas uppräkningscentral vid Trotzgatan ett välkänt fort där bevakningsföretagets vita fordon ibland står i kö för att komma in eller ut genom grindarna.

Byggnaderna tillhörde tidigare Riksbanken som senare drev verksamheten under namnet Svenska Pengar.

- Vi tog över en hel del anläggningar över hela landet från Svenska pengar för ett år sedan. Men då hade vi redan lokalerna i Falun, säger Åke Andersson, informationschef vid Securitas.

Riksbanken driver i dag fyra strategiska kontor i Sverige. Kontoren används för makulering av gamla sedlar och distribution av nya sedlar. Kontoren finns i Göteborg, Härnösand, Malmö och Stockholm. Beslutet om att lägga ner på två av orterna i oktober togs tillbaka efter den senaste tidens uppmärksammade kupper.

Securitas har drivit elva uppräkningscentraler i Sverige och en av dem finns i Falun.

Men allt förmånga attacker har skyndat på en minskning.

- Vi har ett starkt program att gå igenom för alla depåer efter alla händelser och har krav på oss från Arbetsmiljöverket och facket, så detta har en mycket hög prioritet hos oss, säger Åke Andersson.

Han berättar att värdedepåerna i Helsingborg, Karlstad, Kristianstad och Skövde stängs. Men Åke Andersson kan inte uttala sig om framtiden för depån Falun.

- Jag har i vart fall ingen kännedom om några planer för anläggningen i Falun. Det går ju inte så bra att köra från Sälen till Örebro, säger Åke Andersson.

Sedan Karlstad försvunnit på Securitas depåkarta är det just Örebro som tagit över.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons