Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns bästa företaget

Annons

Vi har undersökt de företag i länet som har fler än hundra anställda. Ur respektive företags senaste bokslut har vi tagit reda på årslön/anställd, omsättning/anställd, vinst- eller förlust/anställd samt sjukfrånvaro.
Bara på dessa parametrar hade det självklara valet varit Svea Skog AB eftersom de ligger topp-tio på alla fyra parametrar.

Hur bra är din arbetsgivare?

Men eftersom de har relativt lite verksamhet i Dalarna föll valet på Stora Enso Fors som har betydligt större betydelse för länet. De finns i topp på allt utom sjukfrånvaro där de ligger runt genomsnittet.

Tidningen undersökte företagets bokslut för 2004, som är det senaste. Det som gäller för 2005 skulle utmärka sig ännu mer säger företagets vd Håkan Moldén.

-År 2005 var exeptionellt för oss eftersom det var papperskonflikt i Finland. Vi slog alla rekord; försäljningsrekord, produktionsrekord, vinstrekord och vi erhöll pris som bästa bolag i Stora Enso-gruppen och fick utmärkelsen Svensk kvalitet.

-Sedan fick vi, det kanske finaste man kan få, utmärkelsen som bästa leverantör av en av våra största kunder, berättar Moldén med en belåten min.

Största förklaringen till framgången säger han är den låga personalomsättningen, vilket innebär att medarbetarna kan bygga på sin kompetens hela tiden.

- Maskiner kan alla köpa. Det är kompetensen som ligger till grund för alla rekord.

Personalen får bland annat beröm för att vara bäst i Stora Enso-bolaget på att utnyttja maskinernas verkningsgrad, vilket ökar produktionen.

Att personalen gör bra ifrån sig är naturligt, menar Moldén.

-Alla har ett gemensamt mål: Långsiktig överlevnad. För koncernen spelar det egenligen ingen roll var i världen företaget finns. De enda som bryr sig är vi som jobbar här. Man kan säga att vi jobbar för oss själva, inom Stora Ensos paraply, säger Håkan Moldén.

Under året väntar en uppfräschning. Koncernen har beviljat 330 miljoner kronor för investeringar i fabriken.

Dels för att bygga om kartongmaskin 2, dels bygga om panna 3 för att övergå mer till pellets och minska oljeförbrukningen rejält. Det här sker redan under året.

Till sommaren 2007 kompletterar man med en ny så kallad rullmaskin.

Det hoppas Moldén ska säkra ytterligare en del av kakan på marknaden.

Produktionen kommer alltså att öka.

-Men personalmässigt kommer vi nog att ligga konstant, förutom den naturliga omsättningen på 25-35 personer per år som slutar eller går i pension.

Mer läsning

Annons