Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får man vara duktig

Annons

Korridorerna på Forssaklacksskolan kryllade i går av gamla och nya elever. De tomma skåpen fylldes med böcker och pennor och det tisslades och tasslades om sommaren som varit. Till ett av de mer ovanliga inslagen på skol-starten hörde att rektor och lärare sjöng för eleverna i aulan.

- Det var jättekul och häftigt att de uppträdde för oss, säger Caroline Österberg som började i 7e, en estetklass.

Förutom en rockande rektor, så är estetklassen ännu en sak som skiljer Forssaklacksskolan från andra. Sedan 1999 har skolan siktat på att bli en kulturskola i Borlänge. I varje årskurs mellan sju och nio, finns en klass med musikinriktning, och en med bild/konstinriktning.

Musikeleverna måste kunna spela ett instrument, och läser 140 minuter mer musik i veckan än andra elever. Esteteleverna antas i klassen med intresset för bild som grund. De läser 140 minuter mer bild och konst i veckan.

- Jag valde inriktningen för att jag tycker om att rita. Jag vet inte om jag kommer att hålla på med det när jag blir stor, utan det är mest ett intresse, säger Caroline.

Hon och kompisen Linda Eriksson är båda glada över att ha blivit antagna i klassen. Endast 32 platser fanns och dubbelt så många sökte.

Tjejerna får åka ända från Romme för att komma till skolan, vilket innebär ett bussbyte, men det tycker de skolan är värd.

- Men det hade varit roligare med en jämnare fördelning av killar och tjejer i klassen. Vi har bara fem killar, tillägger Linda.

I skolmatsalen var det full fart. Det bjöds på hamburgare till lunch och glass till efterätt.

- Jag har ätit en och en halv hamburgare. Det var rätt så gott, säger Fredrik Domert i 7f.

Han och klasskompisen Jakob Rajalahti hade blandade känslor inför skolstarten.

- Det är kul att se alla kompisar, men det är mycket jobb, säger Fredrik.

- Idrott är roligast, medan matte är klart tråkigast, säger Jakob.

480 elever går på Forssaklacksskolan. De är fördelade på 17 klasser, varav en är en klass med årskurs sex elever.

Rektor Jan Lidén tog emot sexorna och sjuorna i aulan.

- Jag betonade att kunskap är viktigt, och att på högstadiet bygger man grunden till gymnasiet. På vår skola är det tillåtet att vara duktig - man ska inte skämmas för att man får bra resultat, säger Jan Lidén.

Efter talet, blev det inga mer ord och bara visor. Basen åkte fram för Jan Lidén och tillsammans med några av de andra lärarna sjöng och spelade han "Proud Mary" för eleverna.

- Jag tror vårt uppträdande var uppskattat.

Och så var höstterminen inledd.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons