Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får elever utan betyg hjälp

Annons

Elever som lämnar grundskolan utan godkänt betyg i något av de tre kärnämnena kommer inte in på ett vanligt gymnasieprogram.

De hamnar på det individuella programmet, IV. Inom VBU erbjuds sedan tre år tre "uppsamlingsprojekt" inom IV-programmet. Dessa benämns PRIV, PREP och Carpe Diem (se faktaruta.)

- För tre år sedan var det i Västerbergslagen 25 elever som gick ut grundskolan med betyget IG (icke godkänd) i något av kärnämnena. Elva av dom hamnade inom PRIV, berättar Wiker.

Flera kunde ganska snabbt flyttas över till ett vanligt program efter att de läst in och klarat kärnämnena på grundskolenivå.

- Sex av eleverna har gått PRIV under tre år. Tre av dom slutade i våras. De hade då klarat sina yrkesämnen inom fordonsprogrammet men har däremot inte godkänt i alla kärnämnen på gymnasienivå.

För eleverna har det ofta varit ett enormt slit med undervisningen och där de har haft hjälp av specialpedagoger och särskilda resurspersoner.

I takt med att de klarat allt fler kurser har självförtroendet vuxit.

- Nu i augusti var det cirka 40 elever som började IV-programmet. Det är alltså fler än för tre år sedan. Jag anser att det beror på att grundskolelärarnas kompetens ökat. I dag vågar de sätta IG-betyg när det är befogat, framhåller Monica Wiker.

- Det är bara bra att dessa elever kommer hit med IG-betyg. Förut kunde de gå igenom gymnasieåren och ha lika dåligt självförtroende. Nu syns de och märks de på ett helt annat sätt och har rätt till hjälp.

På IV-programmet finns det större möjligheter att hjälpa eleverna. Skulle de inte klara något av kärnämnena på gymnasienivå betraktas det inte som någon katastrof.

- Vi hade en kille som gick ut fordonsprogrammet i våras. Han har svårt för att läsa men har fått hjälp och klarat alla transportkurserna.

- Han har tagit alla körkort som behövs och han kommer att sköta sitt jobb perfekt och vara en duktig chaufför hela sitt liv. Då spelar det ingen roll att han inte har godkänt i engelska.

Monica Wiker tog initiativ till uppsamlingsprojektet för tre år sedan.

- Jag är snart 60 år och har tidigare arbetat som matte- och kemilärare. Jag sadlade om för att jag vill hjälpa de svaga eleverna, förklarar hon.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons