Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har du råkat illa ut som fru E?

Annons

Hon får varor på posten hon inte beställt. Så kommer räkning och därefter kravbrev. Det hjälper inte att man säger ifrån. Det kommer nya varor och nya räkningar.

Känner du igen dig?

Det här är bakgrunden.

För många år sedan nappade fru E på ett erbjudande, fick sina varor - det handlar om medikamenter - och betalade i laga ordning. Hon använde inte beställd vara. Men det är en annan historia.

Nu efter många år dyker aktuellt företag upp igen, hänvisar till ett kundnummer till och med. Och sänder ny vara. Fru E har dock inte gjort någon ny beställning.

Herr E som trivs med sin dator lägger sig i och mejlar till företaget. Han förnekar beställning. Det hjälper inte. Det kommer nya varor. Och nya räkningar.

Fru E har en liten fundering och den kan förstås inte räknas till snällt tänkande.

- Tror de, att jag vid mina år är så glömsk att jag inte kommer ihåg att jag inget beställt?

Frågan är ingen beskyllning, bara en undran.

Så var det herr och fru K.

De hade i liknande ärende tappat bort en räkning, en sådan som kommer varje månad. Märkte inte. Men de betalade månaden därpå och månaden därefter. Det var juli som blivit efter.

Herr K försökte förklara. Han hade inte fått någon räkning. Påstod han. Visst kan sådant hända i semestertider med omflyttning av post.

Det trodde inte det aktuella företaget på. Han kunde ju betala den där glömda räkningen i efterskott. Det gick minsann inte. Det skulle vara ränta och expeditionsavgift, expeditionsavgift och ränta.

I slutänden blev det att betala och det ordentligt - annars kanske det handlat om allmänt beskådande i Justitia.

Herrn i huset suckade och sa att han inte orkade mera i ärendet.

Det finns fler rapporter av det här slaget.

Fru S sände gång på gång fax till ett företag, som hon tidigare haft kontakt med och som nu levererade henne icke beställda varor, för att tala om att hon inte ville ha med företaget att göra mera och därmed slippa icke önskade räkningar. Men de lyssnade inte på det örat. Man hotade rent av med indrivning.

I det läget betalade fru S. Den gången "vann" företaget. Kanske inte bara den gången. Hur många faller undan för trycket?

Nytt ärende.

En äldre man ringer med en undran.

Hans syster, gammal och sjuk, finns på ett "hem" någonstans i Dalarna och får betala för sig med nästan hela pensionen.

355 kronor får hon över för personliga utgifter.

Pengarna ska räcka till toapapper och fotvård, hårvård och tvål, kläder och annat som vi vanliga räknar till nödvändigheter.

Taxan har höjts flera gånger på sistone.

Mannen som ringde sade sig ha läst någonstans att den vårdtagande skulle få behålla 1 500 kronor.

Frågan står öppen.

Den gamla hade undrat hur hon skulle klara alla andra utgifter med 355 kronor och fick då till svar att hon måste ta av kapitalet. Jodå. Hon har en liten slant på banken och den lär hon få ta till.

Mer läsning

Annons