Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har du brandvarnare?

Annons

- Men vi hotar inte med några böter. Man ska se detta som en hjälp och en informationskampanj, säger Rune Daniels.

Under de närmaste tre veckorna ska räddningstjänstens personal besöka alla 5 400 hushåll och nyttjade fastigheter i kommunen.

- Vi ska följa upp och se hur det står till med brandvarnare i alla bostäder och fritidshus. Vi vet av erfarenhet och studier att brandvarnare verkligen räddar liv. I Malmö har man bland annat konstaterat att brandvarnare räddat sju liv under ett år. Husbränder är ett ökande hot i Sverige just nu, säger Rune Daniels.

I samband med dörrknackningskampanjen delar räddningstjänsten ut information som ger tips om hur hushållet kan förbättra brandsäkerheten och den egna beredskapen.

- Att sprida information är vårt huvudsyfte. Vi är inte ute för att klämma åt någon. Vi har tagit fram en lokal broschyr med information och tips. Samtidigt vidareförmedlar vi ett informationshäfte från elbolaget om hur man kan förbereda sig och klara problem i samband med elavbrott bättre, säger Daniels.

Räddningstjänsten menar att det förebyggande arbetet är det bästa sättet att rädda liv.

- Det är en av våra allra viktigaste uppgifter. Det bästa är att kunna stoppa olyckan innan den ens har inträffat, säger Daniels.

Dörrknackningskampanjen ska genomföras under kvällar - fram till mörkrets inbrott.

- Vi vill inte skrämma någon efter mörkrets inbrott. Vi kommer dessutom vara klädda i räddningstjänstens kläder för att folk ska känna igen oss. Vi hoppas att detta arbete ska leda till att alla inser hur bra det är med en fungerande brandvarnare i hemmet, säger Rune Daniels.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons