Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här döms hunden efter håren

Annons

Jakt- och hornutställningen som arrangerades av Rättviks Jaktvårdskrets var årets nyhet och allt pekar på att även den utställningen kommit för att stanna.

Hundarna skäller, matte och husse har slagit sig ner i gräset eller i en campingstol. Domarens röst hörs i högtalaren och i bedömningsringen går en ägare runt med sin gråhund.

Det är älghundsutställning vid Rättviksparken och de flesta deltagare kommer tillbaka år efter år. Sex olika raser deltar och bedöms i olika klasser; det är hällefors, öst- och västsibirisk laika, vit älghund, gråhund och jämthund.

- Det är en chans för många att få träffas och prata om jakt och

jakthundar. Snart startar jaktsäsongen på allvar, säger Niklas Bergström, en av arrangörerna.

Jakt- och hornutställningen anordnades av Rättviks Jaktvårdskrets. Främst horn, men också gamla gevär och annat visades upp i mässhallen. Allt material är utlånat av privatpersoner.

- Nästa år planerar vi att kunna fylla hela mässhallen med utställningsmaterial, säger Göran Ollas, som är ordförande i Rättviks jaktvårdskrets.

Under lördagen visades 250 hundar upp för bedömning. Erfarna bedömare avgör hundens utseende och rörelser. I går, söndag, bedömdes ytterligare cirka 120 hundar.

Best in show blev jämthunden Våndarvets Jesper, som ägs av Jim Broman från Mora.

- Huvudsyftet med den här typen av utställningar är att behålla hundarnas form genom att bedöma rasen efter olika mått. På så sätt bevaras rasen ren, förklarar Lena Bergström, som också ingår i arrangörsstaben.

Deltagarna kom från Norge, Finland och Sverige. Under lördagskvällen anordnades en pubkväll med tillhörande musik.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons