Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här byggs nya BB

/
  •  Foto: Ida Renström
  • Christer Nyström - födde iden om det nya vårdblocket för 14 år sen.
  •  Foto: Lars Dafgård
  • Första spadtaget till det nya vårdblocket vid Falu lasarettet tas: Christer Nyström (som födde iden om det nya vårdblocket för 14 år sen) från Landstingsfastigheter, landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg, landstingsrådet Ingalill Persson och Byggpartners Michael Larsson.  Foto: Lars Dafgård

Annons

På 50-talet, när huset var nytt, jobbade en populär läkare där som hette Berg, och som senare flyttade till Dala Järna, och han prövade en unik metod att fastställa en graviditet.

På den tiden sändes urinprovet till Stockholm för analys. Beskedet kunde dröja en vecka.

Men denne Berg ville snabba på beskedet om kvinnorna var med barn eller inte och gick ut till dammen i Stadsparken och fångade paddor, som han förvarade i lådor på kliniken.

Paddorna användes sen vid graviditetstesterna, skriver Staffan Nilsson i sin dokumentation om kvinnoklinikens 60-åriga historia.

Det gick till så här:

En padda sprutades med urin från kvinnan som skulle undersökas. Hormoner i en gravid kvinnas urin gjorde att paddhanen började producera egna spermier, som snabbt mikroskopierades. Efter två till fyra timmar fick kvinnan besked - mycket snabbare än om urinen skickats till ett labb i Stockholm...

Men paddorna skulle ha mat. Därför kröp denne Berg omkring på gräsmattorna utanför kliniken och fångade maskar.

Ibland slet sig paddorna och hoppade omkring i BB-lokalerna...

I dag är det gamla kvinnoklinikshuset rivet.

På samma plats byggs nu den nya kvinnokliniken - ett vårdblock som också innehåller bland annat BB, förlossning och kirurg - som ska stå färdigt 2014 och kosta 600 miljoner.

Men några paddor lär knappast behövas i sjukvården då...

Mer läsning

Annons