Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här borras det efter miljöskador

Annons

Pengar som förvaltningen ska använda för att undersöka eventuella miljöskador inom kommunen.

- I första hand ser vi på områden där ingen utpekad fastighetsägare kan ställas till svars för eventuella saneringskostnader, omtalar miljöinspektör Kristina Hjerppe vid förvaltningen.

De områden som nu ska undersökas är banområdet ned mot Skuthamn bakom järnvägsstationen. Ett område som under det senaste halvseklet haft massor av företag som kan misstänkas för att omedvetet förorsakat utsläpp som skadat marken.

- Vi vet att det under årens lopp funnits ett stort antal företag som sysslat med olika typer av kemiska produkter. Inte minst oljor i olika former, säger Kristina Hjerppe.

- Det vore märkligt om det inte fanns produkter i marken men i vilken omfattning får våra provtagningar ge besked om.

Även det tidigare industriområdet runt före detta Billeruds fabriker i Fredriksberg ska undersökas av SWECO VIAK i Falun. Företaget inledde redan under tisdagen sina provtagningar med borrkärnor bakom Ludvika station.

- De punkter som vi ska borra på finns redan utmärkta med ett stort antal markeringar, omtalar Bo Fritz.

- Där det finns möjligheter, så går vi ned till tre meters djup. Borrkärnans spets pressar sedan ett jordlager för analys.

Förutom området bakom banområdet och Fredriksberg ska även Marnästjärn undersökas.

- Den upphandlingen är ännu inte avslutad men vi hoppas att komma igång där inom några veckor.

- Allt material ska sedan sammanställas och senast i januari kommer vi att fatta beslut om och var vi ska sanera, berättar miljöinspektör Hjerppe.

Om saneringen måste till måste även kommunen vara med och betala sin del av kakan. En del av kostnaderna kommer dock även fortsättningsvis att betalas av Naturvårdsverket.

Flera av de etablerade oljebolagen har också sagt sig vara villiga att betala om det skulle visa sig att marken där de tidigare verkat måste saneras.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons