Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har Borlänge en egen socialtjänstlag?

Annons

Är en ung ensam mamma i Borlänge likvärdigt med oansvarig medborgare? Undertecknad är mamma till en 21-årig flicka som i sin tur snart är tvåbarnsmor.

Min dotter hann inte skaffa sig ett fast arbete innan hon blev gravid och har därför lägsta ersättningen i föräldraförsäkringen vilket gör att hon måste få hjälp från det sociala för sitt och barnets uppehälle.

Hon och barnet bor i dag i en tvårumslägenhet inom Tunabyggen. Med tanke på att barn nummer två kommer i juli ansökte min dotter om en trerumslägenhet. Hon fick besked om att det var bara att komma ned och skriva kontrakt.

Dagen för kontraktsskrivningen kom, hon kontaktar Tunabyggen för att höra om hon behöver ha några särskilda papper med sig.

Då får hon höra att hon inte kommer att få lägenheten på grund av att hennes socialsekreterare inte godkänner att hon ska bo i en trerumslägenhet.

Jag tar då kontakt med socialkontoret i Borlänge för att få höra deras motivering till avslaget.

Efter den obligatoriska rundan av hänvisningar från den ena tjänstemannen till den andra hamnade jag slutligen hos en den person vilket orsakade att jag skriver denna insändare.

Hon ska enligt sina kollegor inom socialtjänsten vara den som har ett nära samarbete med Tunabyggen.

Denna talar om för mig att hon tycker det är "oansvarigt att skaffa barn när man inte själv kan stå för försörjningen, man ska inte förlita sig på att kommunen ska hjälpa till".

Ursäkta så mycket, men har jag misstolkat sociallagstiftningen? Var någonstans står det skrivet att man är en "oansvarig förälder" bara för att man inte har en fast inkomst, med den inställningen döms en stor del av Sveriges föräldrar ut.

Önskvärt vore att människor som har den inställning snarast omplaceras till andra arbetsuppgifter.

Empatibefriade tjänstemän som tolkar sociallagen godtyckligt och efter eget huvud är inte lämpade att inneha sådana befattningar.

Lika inför lagen,

även sociallagen

Mer läsning

Annons