Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir "fel" rätt

Annons

Gatan där den som verkar göra fel i själva verket följer trafikreglerna.

Du har kört in på Eriksgatan från Fredsgatan och når strax det lilla guppet som markerar att här börjar gårdsgatan.

Från andra hållet, nerifrån Bergslagsgatan, kommer en annan bil. Ni är framme vid Storgatan - när den andra bilen plötsligt svänger vänster och in på Storgatan.

Du tvärbromsar, vrålar idiot... och ännu värre saker, högröd i ansiktet och undrar hur det står till med körkortsutbildningen och rattfyllerikontrollerna nu för tiden.

Uppdiktat? Ja, men det kan mycket väl ha hänt. Många gånger, till och med.

Bilskoleläraren Peter Nykvist kan berätta om flera situationer vid gårdsgatan som skulle ha kunnat leda till krockar och i värsta fall personskador.

Bilisten som i det här fallet kom från Bergslagsgatan och svängde in på Storgatan gjorde faktiskt alldeles rätt, upplyser han.

- Den som kör på en gårdsgata har alltid väjningsplikt. Inte bara gentemot gående som passerar över gårdsgatan utan även mot andra fordon.

Peter Nykvist berättar att det är med stor tveksamhet som han låter körskoleelever köra på Eriksgatan och svänga in på Storgatan.

Risken för tillbud är stor om det kommer mötande trafik eftersom många fordonsförare inte verkar känna till vilka regler som gäller för den som kör på en gårdsgata.

- En annan regel är att på gårdsgata får man bara köra i gångfart, det vill säga i fem - sju kilometer. Det är ofta som bilar kommer bakom oss och tutar för att man tycker att vi kör för sakta.

Gårdsgatan på en liten del av Eriksgatan kom till i somras. Tanken är att gårdsgatan ska bidra till att koppla samman Garvarns torg med gågatan.

Det kanske skulle behövas en lämna företräde-skylt vid Storgatan för att minska risken för olyckor?

Christer Lindberg, projekteringschef vid kommunen och tillika kommunens expert på trafikfrågor, är tveksam.

- Jag vet inte ens om man får sätta upp en lämna företräde-skylt här. Vi får undersöka detta, säger Lindberg.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons