Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir det en rondell

Annons

Till projektet kommer kommunen att använda pengar från kontot för åtgärder som ökar trafiksäkerheten. Dessutom räknar man med att staten tar på sig en del av kostnaden.

- I budgeten har vi 300 000 kronor för åtgärder som ökar trafiksäkerheten. Hur stort bidrag vi kan få från staten är oklart. Ännu vet vi inte heller vad det kommer att kosta att bygga om korsningen.

Det anses föreligga ett stort behov av en rondell då korsningen ovanför Vasaskolan är vältrafikerad. Särskilt gäller detta under morgnarna när bussar kör i skytteltrafik med elever till Högbergsskolan. Detta samtidigt som många bilister, cyklister och gående är på väg till ABB.

- Folk sneddar rakt över korset och det är dålig ordning på trafiken här. Dessutom är det en stor korsning, konstaterar Lindberg.

Han berättar också att viss planering pågår för eventuell ombyggnad av "krockkorsningen" Fredsgatan-Eriksgatan mitt i centrum.

- Det finns idéer om en minirondell eller en större rondell. Andra förslag går ut på att göra större ombyggnader i korsningen och att kanske stänga någon av gatorna för utfart i korsningen.

Senare i är är det meningen att kommunens trafikexperter ska genomföra "körprov" i korsningen.

- Det är inte planerat för ombyggnad i år. Inte som det ser ut just nu, förklarar Christer Lindberg.

Till detta kommer att kommunen arbetar med att förbereda ombyggnaden av Gamla Bangatan. Till de mer komplicerade delarna hör byggandet av en vägtunnel vid Marnäs torg.

Den tänkta placeringen av tunneln är vid den nuvarande gång- och cykelvägen mellan ICA-butiken och BMW-verkstaden. Den motsatta tunnelöppningen blir på själva torget.

Detta bygge, liksom övriga ombyggnader vid Gamla Bangatan, lär dock inte bli av inom de närmaste åren.

Avsikten är att ombyggnaden ska genomföras i samband med byggandet av en ny riksväg. Lindberg vill dock inte helt utesluta att Gamla Bangatan-delen möjligen genomförs ett eller annat år före riksvägen.

- Det avgörs av Vägverket. Det är de som står för projekteringen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons