Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här bevaras kulturen

Annons

Medverkar gör även Mora kommun och Stora Enso och bidrag kommer också från EFS-rådet (EU-mål 3).

Staffan Larsson, skogsvårdsstyrelsen, berättar att arbetet går ut på att kartlägga platser där det i forna tider bedrivits kolning, järnframställning eller jakt på vilt.

- Vi märker ut de här platserna och vi för även in dem i vår digitala databas. Syftet och förhoppningen är att man sedan tar hänsyn till de gamla kulturplatserna i skogsbruket och inte förstör dem, säger Staffan Larsson.

Inventeringsgruppen har arbetat sedan i april och fram till den 25 augusti har mellan 500 och 600 objekt registrerats inom de två nämnda områdena.

- Det vi är vakna för under inventeringsarbetet är onaturliga formationer i naturen. Där döljer sig i allmänhet fynd från forntida verksamheter. Det handlar mycket om kolbottnar eller kolningsgropar som var en metod man använde långt tidigare, säger Staffan Larsson.

I Hemusterrängen registreras även flottningslämningar efter Hemulån.

Genom att inventeringsgruppen påträffat en stor mängd kolningsplatser från förr i tiden har intresset för att själva få vara med och konstruera en kolmila vuxit.

Eftersom Skogens dag arrangeras vid Siljansfors skogsmuseum kommande helg bygger gruppen nu upp en kolmila under ledning av Hans Mårds, som arbetar både för försöksparken och skogsmuseet.

Kolmilan kommer att tändas på söndag.

- Under kolningsepoken var innehållet i en normal kolmila mellan 200 och 300 kubikmeter. Vi bygger upp en på 25 kubikmeter och laddar den med björkved som är det lämpliga innehållet då man ska framställa grillkol som är avsikten här.

- I forna tider var det barrskog som kolade i milorna, förklarar Hans Mårds .

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons