Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här besegras jättarna

Annons

För några veckor sedan tog Åkerströms Trux hem en stor- och prestigeorder. Efter noggranna tester valde GM i USA att göra Björboföretagets trucklösning till standard i sina industrier i hela världen.

-Ett stort erkännande och en fantastisk global referens, konstaterar Marianne Arosenius.

Under det senaste året har Åkerströmsgruppen haft en mycket gynnsam utveckling på alla produktområden och marknader.

Som en följd av det och av storordern har koncernen, som under de senaste åren åter koncentrerat sin verksamhet till Björbo, börjat nyanställa. Under det närmaste året behöver Åkerströmsbolagen rekrytera ett tiotal personer.

-Under några år var vi på väg att administrera sönder företaget, men nu har vi sett över logistiken och genomfört nödvändiga förändringar. Vi ska vara en närvarande partner, som stöttar och stimulerar, en del i ett nätverk, där vår uppgift är att genom lyhördhet och spetskompetens bidra till att effektivisera kundernas verksamhet, förklarar vd:n.

Utveckling och ödmjukhet är nyckelord i Åkerströms företagsfilosofi. Av Åkerströms totalt 90 anställda jobbar 17 inom utvecklingsavdelningen.

Hårdsatsningen på utveckling ger, tillsammans med ett nära samarbete med kunderna, Björboföretaget möjlighet att ligga mycket långt framme när det gäller marknadsdriven produktutveckling. I idealfallet har Åkerströms lösningen klar när kunden inser sitt behov av förändring och effektivisering.

Utrustningarna genomgår mycket tuffa tester. En förklaring till den robusta truckdatorns framgångar är att den testats i en särskild klimatkammare och genom hårda fälttester. Eftersom den används i bland annat kylrum måste den klara sträng kyla -och den kondens som är oundviklig när temperaturen plötsligt växlar från minus 25 tillplus 40 grader.

Dessutom skräddarsyr företaget lösningar, allt från en utrustning till hela serier, efter kundens behov.

-Vi stöttar kunderna och underhåller äldre lösningar, samtidigt som vi utvecklar och bygger helt nya lösningar. Den erfarenhet och spetskompetens som finns i bygden och företaget är unik och bygger på flera generationers hängivna intresse och samlade kunskap, fastslår Marianne Arosenius, som är över- tygad om att Åkerströms har en stor framtid i hela världen -och med lilla Björbo som bas.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons