Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här behövs mer regn

Annons

- Det är svårt att säga hur många kubikmeter vatten som behövs förr att fylla dammen, men det återstår fortfarande drygt tio meter innan vi kommer upp till normal nivå som är 880 miljoner kubikmeter, säger Peter Calla vakthavande ingenjör på Dalälvens Vattenregleringsföretag.

Det rinner inte till speciellt mycket vatten till dammen och snösmältningen i fjällen blev inte vad man först hoppats på, det som nu behövs för att fylla upp den halvfulla dammen, är en ordentlig rotblöta med mycket regn.

- Hösten var väldigt torr och vårfloden från fjällen blev inte så stor som vi hade förväntat oss, nu ser vi konsekvenserna av det, vi behöver mycket regn för att fylla dammen, vi kan därför inte köra ut mer vatten än vad som är nödvändigt, säger Peter Calla bekymrat.

Det är många kubikmeter vatten som behövs för att återställa dammen till sin rätta nivå. För alla semesterfirare låter det inte speciellt roligt med mera regn, men det är en nödvändighet om inte elpriserna ska stiga ytterligare.

- Vi kanske får dansa regndansen i sommar för att få fart på regnet och därmed hoppas på att vattenmagasinet i Trängsletdammen stiger, det är inte mycket annat vi kan göra, avslutar Peter Calla.

TORBJÖRN NILSSON

Mer läsning

Annons