Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är vi världsbäst

Annons

Under fyra år har Dalarnas trafiksäkerhetsförbund tillsammans med landstinget, Vägverket, fackhandeln och de två marknadsledande barnstolstillverkarna samlat sina resurser för att öka säkerhetstänkandet bland Dalarnas föräldrar.

Projektet har varit framgångsrikt och idag kan länets småbarnsföräldrar lugnt titulera sig världsmästare:

3 Spädbarnsskyddet hem från BB har nämligen i det närmaste blivit hundraprocentigt.

3 Användningen av bilbarnstol har ökat från 60 till 80 procent bland barn under tre år.

3 Även andelen barn som åker bakåtvänt har ökat från 60 till 80 procent inom samma åldersgrupp.

I går hade projektets referensgrupp sitt sista möte och under hösten avslutas den gemensamma satsningen. Gruppens utvärdering ska presenteras för landstingsstyrelsen som sedan får förvalta resultatet på bästa sätt.

- Det är så många bra idéer som vuxit fram och anammats av både NTF-Riks och andra NTF-förbund, så det vore verkligen synd att spoliera allt arbete som är gjort, säger referensgruppens ordförande Inga-Britt Kronnäs-Samils.

Hon uppskattar att det krävs 500 000 kronor per år från landstingets sida för att upprätthålla nivån på säkerhetstänkandet bland länets föräldrar.

- Det här måste hela tiden tuggas och tjatas annars är vi snart tillbaka på samma eländiga nivå som tidigare, säger barnstolstillverkaren Akta Gracos VD Sten-Åke Kjellstedt, Landskrona.

Han, och värsta konkurrenten Jukka Sundberg, Helsingfors, som är VD för Britax, lovordar projektet. Båda är intresserade av att i någon form fortsätta sina riktade insatser i Dalarna.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons