Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är valparna duktiga

Annons

En promenad på slalombanan och lite träning i att sitta fint hanns också med under premiärkvällen. Och med massor av godis och välförtjänt beröm fick alla godkänt den här första skoldagen.

Lektionen varade bara en knapp timme, men det räckte gott och väl. Tröttheten klubbar snabbt en liten valp, och de flesta deltagarna sov nog sött i bilen på hemvägen.

- Det är jätteviktigt för en valp att få träffa andra valpar och på så sätt underhålla det sociala språket, förklarar kursledaren Marie Larsson.

Samtidigt är det också viktigt att ägaren lär sig tala hundspråk för att få en bra relation till sitt djur.

Redan vid tre månaders ålder är det lämpligt för de flesta valpar att börja gå på kurs. Det går naturligtvis också bra att börja ett par månader senare, beroende på när valpen är född och när kursen börjar.

- Jag kör valpkurser om tolv lektioner höst, vinter och vår och rekommenderar blivande hundägare är att anmäla sina valpar så fort de är beställda, säger Marie.

Då kan kurserna dubblas i om det behövs för att alla ska få plats. En omöjlighet om ägarna väntar med anmälan fram till kursstarten.

Marie har i höst dryga 40-talet hundar i skola på Holvrets gård. En tredjedel går på valpkurs, medan resten kör grundkurs och fortsättningskurs.

- Visst är det roligt att följa valparnas framsteg, men ännu roligare blir det efter ett par år när hundarna lärt sig litet mer avancerade lydnadskonster, konstaterar hon.

Det syns också bland eleverna på hundskolan, där flera i höst är inne på både tredje och fjärde terminen.

Agility är en hundsportgren Marie vill locka fler hundar och hundägare att prova på. I mitten av oktober arrangerar hon därför en veckoslutskurs med riksbekanta hundproffset Marie Hansson som ledare.

- Ett unikt tillfälle för alla som är nyfikna på grenen och vill veta mer, framhåller Marie.

Ett fåtal platser finns kvar att anmäla sig till under innevarande månad. Och det enda som krävs för att få vara med är lite grundlydnad hos hunden!

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons