Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Här är vackert och lugnt"

Annons

Invånarantalet i Söderbärke har från 1 oktober 2003-30 september 2004 ökat med 21 personer. Den 30 september hade Söderbärke 2 608 invånare, enligt statistik från Statistiska Centralbyrån.

- Här är vackert och lugnt och inga stora väsen om kvällarna. Det är möjligt att folk söker lugnet på landet, konstaterar Märta Johansson.

Det skulle aldrig falla henne in att flytta från Söderbärke. Här har hon bott i stort sett hela sitt liv, snart ett sekel.

Enda undantaget var något år i början av 30-talet då hon arbetade som piga i Rättvik. Men snart var hon hemma igen och 1932 blev det giftermål med Sven Johansson som hon var bekant med sedan tidigare.

-Jag växte upp i Söderbärke där vi hade lantbruk. Vid giftermålet flyttade jag till Sörbo och bodde där i 52 år, fram till 1985. Då flyttade jag in till en lägenhet i Söderbärke och här på Hedgården har jag nu bott i 1,5 år.

Märta Johansson var hemmafru i många år men hann också med att tjänstgöra i skolbespisningen i Vad under 18 år.

-Och så hjälpte jag till vid kalas, bland annat i Folkets hus i Söderbärke och hos ingenjör Jernberg i Söräng, berättar hon.

Märta Johansson har aldrig längtat bort från Söderbärketrakten och hon hoppas att bygden går en ljus framtid till mötes och att församlingen utvecklas och blir ännu större.

-Jag har läst att det kommer nya företag hit så det finns då inget att klaga på, säger den 92-åriga ur-söderbärkingen som via NLT följer med vad som händer i bygden.

-Jag är mest inne på mitt rum och läser mycket. Jag läser böcker och så har jag Kvällsstunden och Hemmets Veckotidning och "Ludvika Tidning". Det går bra att läsa tack vare att jag har skapliga glasögon och har fått en lampa av landstinget, berättar hon.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons