Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är svart på vitt

Annons

- Ofattbart. Värst är det nog på fövaltningarna där alla rapporter och budgetar ska ut i pappersform, säger Hans Johansson, ekonomikontoret.

I fjol köpte Falu kommun papper för nästan en miljon kronor. Från och med årsskiftet minskar summan med 150 000 kronor per år tack vare ett nytt upphandlingsavtal. Men någon radikal minskning av kopiering tror inte Hans Johansson på i första taget.

- Det måste nog till en generationsväxling för att minska pappersanvändningen. Jag tror att unga är mer vana att sköta det mesta via mejl.

- Kommunens sparkrav gör att skolan drar in på skolböcker och att lärarna tvingas kopiera mer. Det här är en svår bit. Jag vet att Borlänge kommun försökt att sprida sina budskap via mejl, jag vet inte hur det har gått, säger Hans Johansson.

Kopieringspappersförbrukningen i kommunen har ökat under tio års tid, ända fram till 2003 då toppen var nådd. Då användes 16 miljoner ark till kopiering i kommunen jämfört med förra årets 14,5 miljoner.

Falu kommun har ingen riktig policy vad gäller pappersanvändning. Vissa ärenden hos kommunen täcks av arkivlagen, vilket i sin tur leder till att en rad handlingar måste sparas i pappersform. Det krockar en aning med miljökontorets målsättning, att varje förvaltning ska ha som mål att minska pappersförbrukningen.

- Det finns ingen speciell lag som säger hur mycket vi ska minska, men alla förvaltningar minskade sin förbrukning med minst fem procent förra året, säger Lena Melander, miljökontoret.

Miljökontoret minskade till exempel sin egen förbrukning med fem procent förra året. Men när de försökte sig på att minska även papperstjockleken blev det problem.

- De fastnade i kopieringsapparaten och det blev bara trassel, de är känsliga de där maskinerna. Men vi försöker att kopiera dubbelsidigt och använda baksidor som kladdpapper. Vi brukar göra block av våra baksidor, säger Lena Melander.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons