Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är reglerna som styr kameraövervakning

Annons

Christer Hedberg vid länsstyrelsens rättsenhet reder ut vilka regler som finns när det gäller övervakningskameror:

När man sätter upp en kamera som man inte behöver manövrera på plats, kallas det övervakningskamera.

Man skiljer på om kameran spelar in eller inte. Det ställs tuffare krav på att få spela in och bevara bilder, än att bara övervaka.

Banker, post och butiker behöver inte söka tillstånd för att bedriva kameraövervakning. Man anmäler till länsstyrelsen. För butikerna gäller att man ska ha kameran riktad mot kassalinjen eller riktad mot entrédörren. Dessutom måste alla skylta och tala om att man använder övervakningskameror. Man måste också ha någon form av överenskommelse med fack eller personalföreträdare, så att personalen vet att man använder övervakningskamera.

Av de cirka 1 000 övervakningskameror som vi känner till har ungefär hälften sökt och fått tillstånd, och hälften har gjort en anmälan att de satt upp kameror.

Vi bedömer alla ansökningar från fall till fall. Utgångsläget är alltid att nyttan av att filma ska vara större än misshaget av att bli filmad.

En skolgård är exempel på en plats dit man anser att allmänheten inte har tillträde, därför behövs inget tillstånd för att ha en övervakningskamera där. Men skyltar behövs, där man upplyser om att skolan har en övervaknings- kamera.

Mer läsning

Annons