Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är partiets framtid

Annons

Nyberg, 30 år, beskriver sig som "en arbetarunge från bruket här". Hon är högskoleutbildad - "en produkt av sossepolitik" - har på nationell nivå varit förbunds-

sekreterare för Socialdemokratiska studentförbundet och politiskt sakkunnig i riksdagen.

Nyberg, som relativt nyligen blev ombudsman för Dalarna, har varit med och utformat förslaget till riktlinjer för förändringsarbetet i partidistriktet.

Hon ser allvarligt på att färre och färre engagerar sig och att partiet riskerar att få så få medlemmar att de som är kvar själva är fritidspolitiker. Hon vill därför att medlemsskapet i sig ska uppvärderas i s.

- Medlemsskapet ska leda till att medlemmen verkligen får en möjlighet att påverka. De senaste valen visar att folk tycker som vi ideologiskt, men de aktiva i partiet är för få. Ur demokratiperspektivet är det heller inte bra att valdeltagandet sjunker.

Demokratiarbetet ska förbättras på en rad områden. Nyberg talar både om arbetsformer och organisationsformer. S vill finnas "ute i människors vardag och där människor finns" och vill på ett konkret sätt visa att det är ett parti för alla människor.

- Vi har varit stela med arbetsformerna, säger Nyberg och framhåller nya s-klubbar som engagerar sig i specifika politiska frågor. Hon tror också på nätverk, gärna internetbaserade, och vill att det ska vara möjligt prova på att delta på möten utan att vara medlem. De traditionella arbetsformerna ska förstås finnas kvar där de fungerar.

Caroline Nyberg känner sig trygg i att beskriva s i Dalarna som en folkrörelse. Gräsrotsperspektivet genomsyrar verksamheten. Den blommar inte bara upp vid valkampanjer.

Nyberg är medveten om att det fanns en patriarkal politisk tradition i Borlänge, en insikt som hon också anser att distriktsordförande Peter Hultqvist har, men numera är det inte "macho" som gäller i partiet.

- Vi har en öppen och tillåtande hållning och har flera gånger diskuterat genusfrågor. Peter är en av initiativtagarna till en förändringsarbetet. Jag uppfattar honom som lyhörd. Han är inte en ledare som bestämmer allt själv, säger Caroline Nyberg.

Nyberg anser inte att hon kandiderade till förtroendeuppdrag i maj förra året när hennes namn förekom på den lista distriktsledningen visade för SSU-ledningen. Hon hade tackat ja till att hjälpa till som stödperson, en funktion hon uppfattar att SSU och distriktsstyrelsen hade kommit överens om, eftersom SSU:s bristande administration gick så långt att skatter och löner inte betalades. Nyberg ställer sig inte bakom SSU:s "Manifest för ett socialistiskt Dalarna".

Mer läsning

Annons