Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är miljön viktigast

Annons

I slutändan är det Ingela själv som gör matbeställningar, med utgångspunkt av den budget som hon har till sitt förfogande. Matsedeln skrivs däremot centralt i samråd med kommunen och kokerskor från andra distrikt. Enligt Ingela har den miljöanpassning som genomförts på Bjursåsskolan inte lett till dyrare mat.

Vilka av de produkter som ni använder är miljömärkta?

- Vi försöker handla Krav-märkta grönsaker så långt det är möjligt. Tillgången varierar ju med årstiderna så det gäller att i viss mån anpassa salladsbuffén. Mjölken som barnen dricker är alltid Krav-märkt. Under sommaren odlar elever tillsammans med lärare potatis som under någon vecka på hösten serveras i bespisningen.

Vet du var köttet som ni köper in är producerat och under vilka förhållanden?

- Nej, det vet jag inte men Falu kommun har som policy att bara köpa svenskt kött, det vet jag.

Ingela tror inte att barnen reflekterar så mycket över att en del av maten är miljöanpassad. De mindre barnen uppskattar däremot potatisodlingen mycket och föräldrarna tycks vara positiva till miljösatsningen.

Tror du att du skulle få tillstånd att öka din budget i syfte att laga, miljömässigt bättre, mat?

- Nej, det är nog ytterst tveksamt i dessa besparingstider. Om resurserna var större skulle jag gärna köpa mer som är Krav-märkt.

På Bjursåsskolan kan eleverna påverka maten i viss mån. Förslag till förändringar framförs genom elevrådet till skolledningen. För en tid sedan medverkade eleverna till att man började servera frukt de dagar det är soppa på matsedeln.

Har skolbespisningen förändrats de senaste tio åren?

- Ja, det tycker jag verkligen. När jag började här, för tolv år sedan, fick barnen inte ta mat själva. Självserveringen infördes strax därefter, vilket var bra. Jag tycker att barnen är mer positivt inställda till skolmaten i dag, än för tio år sedan.

Ingela tycker själv att maten som hon och hennes arbetskamrater lagar är bra, och hon trivs med sitt arbete. Eleverna slänger förhållandevis lite mat och är duktiga att sopsortera. Matsedeln försöker man förändra fortlöpande för att ge plats åt nymodigheter. Relativt nytt just nu är saker som grillburgare och klyftpotatis.

Till sist, vilken maträtt är populärast?

- Allra populärast är nog klassiker som köttfärssås med spagetti och kebabgryta.

ELIN STAFFAS

Mer läsning

Annons