Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är laglöst land

Annons

Mycket unga och oerfarna väljer brottets bana. Lockade och imponerade av den makt och pengar som kriminalitet kan ge.

Att ett liv på fel sida av lagen också är våldsamt och brutalt tänker de inte på. Än mindre att det förr eller senare slutar med månader, kanske år, bakom galler och taggtråd.

Statistiken är tydlig. Allt fler ungdomar i Borlänge väljer det här sättet av leva. De flesta av dem tar steget in i den undre världen i tidiga tonåren.

Genom att begå allt grövre brott, klättrar de uppåt i hierarkin. För varje steg de tar i den trappan minskar chanserna till ett normalt liv.

Några av dem vet det, men bryr sig inte. Andra tänker inte den tanken förrän det är för sent.

- Just nu har vi ungefär 100 grova ungdomsbrottslingar i Borlänge. De yngsta är 12-13 år, säger Janne Blomqvist, chef för polisens ungdomsgrupp.

Det var i oktober förra året som polisen i Borlänge på prov tillsatte en speciell ungdomsgrupp. Till en början var det fem poliser som tog över alla utredningar rörande ungdomsbrottslighet.

Snabbt kunde man konstatera vilka ungdomar som ständigt återkom i anmälningar och det, i kombination med ett intensivt samarbete med skola och socialförvaltning, gav polisen ett bättre grepp om situationen.

Tanken med ungdomsgruppen var att den även skulle ägna sig åt störningsverksamhet. Det vill säga finnas ute på fältet, övervaka och fungera som störande moment i de kriminella ungdomarnas tillvaro.

Riktigt så blev det dock inte.

- Nej, plötsligt slutade två av poliserna i gruppen. Det innebar att vi som blev kvar bara hade tid att ägna oss ut utredningar, berättar Janne Blomqvist.

Det förebyggande arbetet blev med andra ord lagt på is.

Att kunna vara där innan brottet begås är målet för ungdomsgruppen. Det skulle innebära att anmälningarna minskar och att färre ungdomar försvinner djupt ner i den undre världen.

- Det är ett laglöst land där ute just nu. Det måste vi ändra på, menar Janne Blomqvist.

Inom kort kommer polismyndigheten i Dalarna att nyanställa 21 poliser. I Borlänge hoppas man att fem av dem kommer att ingå i ungdomsgruppen. Det skulle innebära att fyra personer på heltid kan ägna sig åt utredningar, medan lika många kan störa ute på fältet.

Polisen ser det som ett måste, för att få bukt på en akut situation. Om satsningen uteblir, kommer med all säkerhet en övervägande del av ungdomarna att inom loppet av ett par år, tillhöra de organiserade kriminella grupperingarna i Borlänge.

- Just nu finns det hur mycket som helst för oss att göra. Och tyvärr, hur många ungdomar som helst att rädda.

I oktober månad kommer försöket med att inrätta en ungdomsgrupp att utvärderas. Mycket pekar redan nu på att verksamheten kommer att fortsätta.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons