Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är kyrkan öppen - för alla

Annons

Natten till den 10 december 1978 förstördes nästan hela kyrkan vid en våldsam brand. Sakristian med kyrksilvret och textilierna räddades. Ett nytt ljust och vackert kyrkorum byggdes upp och detta högtidlighölls i söndags. Förutom kyrkoherden Robert van Aarem medverkade pastoratets präster Per Sundberg och Tomas Brynils, flera körer och Trio Trä, samt biskopen Claes-Bertil Ytterberg. Kjell Roos som var präst i Järna då kyrkan brann var med liksom hans efterträdare Yngve Erkstam. Där fanns också stiftsprosten Ola Söderberg och stiftsadjunkt Magdalena Sjöholm-Svärd.

Claes-Bertil Ytterberg berättade att han var med på tioårsjubileet.

- Med viss förundran känner jag hur tiden rinner undan. I denna flyktighet finns kyrkobyggnaden där som någonting tryggt i tider av förändring.

- Tornet pekar uppåt mot de sammanhang som är större än oss själva, det finns en sorts evighetstrygghet i själva huset.

Ytterberg berättade att han ibland undrar över den kärlek till kyrkorna som finns långt utöver de strikt troende kretsarna.

- Kyrkoplatsen är inte i första hand till för de starkt troende, utan för alla. Inga trospoliser eller biljett klippare ska stänga porten för dem som vill komma in i kyrkan.

Claes-Bertil Ytterberg förklarade att kyrkan är något mera än bara en byggnad, den är en gemenskapsförmedlare.

- En isolerad människa inriktad bara på att tillfredsställa sina egna önskningar blir inte lycklig. Vi är sociala varelser som behöver varandra.

- Vi vill göra Järna, Nås, Vansbro och Äppelbo till goda platser att leva på för alla människor, sa biskopen Claes-Bertil Ytterberg.

Efter högmässan serverades kyrkkaffe och smörgåstårta i församlingshemmet.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons