Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är förslaget som kan hjälpa Rickard

Annons

- Det bereds fortfarande här, bekräftar departementssekreterare Siv Tillander.

När socialdepartementet kan tänkas ha funderat klart på förslaget säger man ingenting om i det här läget.

Efter beredning på departementet är det upp till regeringen om förslaget ska läggas fram till riksdagen.

För cancersjuke Rickards mamma Anita Back vore en förlängning av den tillfälliga föräldrapenningen den allra bästa lösningen. Det skulle ge familjen den trygghet alla så väl behöver.

På Riksförsäkringsverket, RFV, konstaterar man att det är ett känt bekymmer att föräldrar med mycket svårt sjuka barn kan hamna i Anita Backs situation.

Lagen ger dem bara rätt till 60+60 dagar per år för vård av sjukt barn.

- Men blir barnen svårt sjuka i början på året räcker inte dagarna till, säger Inger Axe på RFV:s barn-, familj- och handikappavdelning.

I slutet på 90-talet tillsatte regeringen en kommitté med uppgift att lämna ett förslag på hur man skulle förbättra livskvaliteten för människor som är svårt sjuka eller döende. I betänkandet, som kom 2001, fanns förslaget om en utvidgning av den tillfälliga föräldraförsäkringen "då barnets behov så kräver".

När förslaget gick ut på remiss, sade Riksförsäkringsverket, precis som alla andra remissinstanser, ja. Bara man fick en tydlig definition på vilka barn det gällde.

- Men sedan har det ju inte hänt någonting. Det har inte kommit något lagförslag, säger Inger Axe.

Utredningens förslag innebär att föräldrar skulle ha rätt till ett obegränsat antal vård-av-sjukt-barn-dagar om barnet är mycket illa däran. Kommittén föreslog också att ytterligare en tillfällig föräldrapenning ska kunna överlåtas på en annan person. Till exempel en släkting eller nära vän som tar hand om syskon i hemmet, medan föräldern vistas på sjukhus med sitt svårt sjuka barn.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons