Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är du bevakad

Annons

- Vi måste visa att vi inte accepterar det här, säger Ulla Krohn, chef för den regionala organisationen på Förpackningsinsamlingen.

- Allmänheten uppmanas respektera att återvinningsstationerna endast är till för förpackningar. När du ändå bemödar dig med att packa bilen full med skräp, varför inte köra till kommunens sopcentral i stället?

Metoden med spanare började användas i landet 2001 och bedrivs i 52 kommuner. 305 personer har hittills polisanmälts för nedskräpning.

- I hela landet finns 25 stycken sopspanare, de är alla pensionerade poliser. Falu kommun får sin om några dagar. Spanaren besöker stationerna på olika tider under dygnet då han eller hon gömmer sig och fotograferar eventuella lagöverträdare, som sedan identifieras och anmäls.

Nedskräpning är nämligen ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till ett år. Det högsta utdömda bötesbeloppet i det här sammanhanget, är hittills på 11 000 kronor.

En typisk skräpdumpare kan exempelvis ha packat pickupen full med tv-apparater, kylskåp och säckar från en utrensad källare. Dumparen besöker sedan återvinningsstationen i skydd av mörker och väljer då ofta en som ligger avsides.

- Nedskräpningen kostar oss totalt 50 miljoner om året.

Enligt Ulla Krohn är allmänhetens reaktioner positiva. Spanarna hjälper även till och informerar på plats - de jobbar tillsammans med den som vill försöka återvinna, inte för att sätta dit någon.

Ibland kan behållarna vara fulla, räknas det som nedskräpning om man ställer sin påse med glas på marken bredvid?

- Råkar det vara så ska man helst åka till nästa station. Om man ändå lämnar sina förpackningar där och om de är sort-erade så tas de med vid hämtning. Nedskräpning är det först när man slänger något som inte hör dit.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons