Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är den positiva bilden av vargen

Annons

Varginformatören Jan Perjons har gjort en undersökning om vad de som bor i ett vargområde tycker om att ha rovdjur i sin närhet. Han valde att granska vargreviret i trakten av Ludvika, Fredriksberg och Nås. Det är ett 100000 hektar stort område. Största byn är Lndesnäs med ett 30-tal hushåll. Enkäten skickades till 250 hushåll. 114 besvarade frågorna.

Det har förekommit varg där sedan 1993. År 2000 fanns det tio vargar. I dag finns två vargpar och eventuellt någon valp.

Genom åren har två sändarförsedda vargar försvunnit där och ytterligare en befaras ha skjutits i närheten av Nyhammar. Fem hundar har skadats av varg.

Det är hos jägarna som vargmotståndet framför allt finns. Av de 114 som svarade på enkäten är 39 procent jägare. Av jägarna är det 54 procent som inte vill ha varg i området.

Elva procent av hela gruppen angav att illegal jakt på rovdjur var bra. Merparten av dem var jägare med hund. Betydligt fler tycker att illegal jakt är dåligt eller mycket dåligt, 57 procent av hela gruppen som har svarat.

Huvudlinjen är att de flesta som bor inom vargområdet accepterar eller är positiva till rovdjuret.

46 procent tycker att vargen bör få finnas, och 15 procent är neutrala, 37 procent vill inte ha varg.

-Det var färre som var emot varg än jag trodde. Jag trodde att det skulle vara 50 procent för och 50 procent emot, säger Jan Perjons.

Han konstaterar att de som lokalbefolkningen har mest förtroende för är pejlare/spårare, lokala jägare och vargforskare. Det vill säga personer som egen erfarenhet av förhållandena på orten. Och som de boende kan träffa på i skogen.

Politiker, massmedia och länsstyrelsen har få stort förtroende för.

- Det borde ge en tankeställare för myndigheten, länsstyrelsen har en viktig roll inom området, menar Jan Perjons.

Landsbygdsborna som tillfrågats vill ha mer information om vargen och andra rovdjur, gärna i form av föreläsningar, konstaterar Perjons.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons