Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är allt möjligt

Annons

Än är Ungdomscentrum, UC, en byggarbetsplats. Tanken är att stans 16-25-åringar ska vara med och påverka utformningen av lokalerna som ligger i två plan i Komvuxlokalerna på Mormorsgatan.

Vuxenundervisningen finns fortfarande kvar en trappa upp, men 1 200 kvadratmeter står till ungdomarnas förfogande. Det enda som är förbjudet är droger och brist på respekt för varandra.

Ett 60-tal intresserade dök alltså upp. De kikade runt och snackade sedan ihop sig i olika grupper

I ett hörn satt Susanna Sjögren, Emma Idre och Sofia Nilsson. De diskuterade resor, närmast är det åsiktsfestivalen i Alingsås som lockar. Har man ett bestämt syfte går det nog att söka bidrag, tror de.

- Där är en massa kul, och så får vi lära oss uttrycka våra åsikter, säger Emma.

Medan folk från olika rockband längtansfullt funderar på de nya replokalerna i källaren sitter ett annat gäng och pratar kafeteria.

En grupp elever på Lugnetgymnasiet diskuterar skoldemokrati. Nöjda är de inte.

De vill ha bättre inflytande över undervisning och arbetsmiljö. Om de bildar en grupp kan de stödja varandra, och få stöd från UC.

UC ska vara en mötesplats med kaféet som hjärta.

- Äntligen ska vi få mångfalden. Ingen ska kunna säga att det bara är en sorts ungdomar som håller till här, säger fritidsledaren Jocke Wredelius, som vet att den typen av grupptänkande är vanligt bland tonåringar.

Han är verksamhetsutvecklare och en av fyra som ska jobba i lokalerna.

Från och med i dag är det öppet. Till midsommar är det dessutom färdigbyggt.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons