Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hantverk lever vidare

Annons

Det är fäbodmasen Lars Arnesson som i ett gammalt fjös (ladugård) i Romarheden i Malung visar eleverna vid Skinnskolan hur de gamla skinnarna beredde fårskinn.

- Det här är säkert ett viktigt led i Skinnskolans utbildning och eleverna är verkligen mycket intresserade av det här, säger Lars Arnesson.

En av eleverna är 20-åriga Elin Ringqvist från Stockholm som studerar vid Skinnskolan och hon tycker det här är toppen.

- Jag känner mig överväldigad och tycker verkligen att det här är mycket intressant och lärorikt, säger Elin och de andra eleverna instämmer. De förklarar dock att det verkligen känns i armar och fingrar, ja i hela kroppen att arbeta på det sätt som de gamla skinnarna gjorde en gång i tden.

- Det här kan ses som ett led i att utveckla Skinnskolan ytterligare. Det är ju verkligen kul att eleverna tycker att det här inslaget i undervisningen är både roligt och lärorikt, säger projektansvariga Karin Elfström vid Skinnskolan.

- Den här typen av beredning av skinn kallade man att "räcka skinn". Det fanns faktiskt skinnare i Malung som arbetade på det här sättet en bit in på 1900-talet, säger Lars Arnesson som under de här veckorna verkligen gett eleverna en riktig inblick i hur de gamla skinnarna arbetade.

- Efter det här vet man att det inte var något lätt arbete som skinnarna utövade. Det var ett krävande arbete, men det har varit kul att få lära sig det här, säger Pirjo Nilsson som sedan nästan tjugo år är lärare vid Skinnskolan i Malung.

- Det här ger också eleverna en bättre inblick i skinnhanteringens bakgrund då man får ta del i hur det var en gång i tiden genom att praktisera det själv, säger Karin Elfström.

De elever som deltar går en ett-årig mycket kvalificerad utbildning vid Skinnskolan. Det är verkligen kul när eleverna visar ett sådant engagemang som de här gör, säger Karin Elfström och Lars Arnesson.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons