Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hänsynslöst"

Annons

- När jag ser de här planerna blir jag jättestressad. Jag tror att kommunen vill tjäna sig en hacka på att exploatera området och få upp befolkningsstatistiken, säger Carin Johansson, 31.

Hon är uppvuxen i Torsång och bor ofta hos sina föräldrar där, och i framtiden planerar hon att flytta tillbaka permanent.

Carin och flera med henne är upprörda över kommunens planer. Hon anser att många inte fick komma till tals vid mötet med kommunen.

Totalt vill kommunen ha 210 nya tomtplatser i eller kring Torsång. Carin menar att i och med att Torsång är en gammal kulturbygd måste all nybebyggelse ske varsamt.

Här tycker hon inte att kommunens representanter tar tillräcklig hänsyn. Det viktiga är att bevara Torsångs gamla karaktär, och att all ny bebyggelse sker i takt med den befintliga miljön.

- Det är många som vill att Torsång ska bevaras som en historisk plats. Ingrepp får inte störa natur- och kulturvärden. Det går inte om man bygger 60 nya hus i en sån här by, säger hon.

Carin menar även att det råder en osäkerhet i kommunens planer om vad det ska bli för hus. Skräckvisionen är om tomtplatserna skulle användas till något sorts höghusbyggen.

Carin pekar även på att trafiken blir ett problem om bebyggelsen utökas. För att komma till skola och jobb måste de nyinflyttade passera en smal landtunga, som redan i dag är hårt trafikerad.

- Med ökad trafik blir Torsång bara en genomfartsled.

Kommunens planer sträcker sig över en tjugoårsperiod, men Carin menar ändå att effekterna kan bli tillräckligt drastiska.

Hon vill i stället se att bebygg-elsen växer fram naturligt och lite i taget, på enskildas initiativ.

Nu ska de kritiska rösterna organisera sitt motstånd. De tänker göra en hemsida och börja samla namnunderskrifter till en protestlista.

Ett möte ska hållas inom en snar framtid.

- Alla jag har pratat med är kritiska. Nu hoppas jag på att folk ska säga vad de verkligen tycker, säger Carin.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons