Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Westerberg

Annons

Jag träffade och fick genast en god vän i Hans 1962 när han för första gången kom upp till Insjön och amatörklubben Humlan för att medverka i nyårsrevyn 1962-1963. Där blev han från början en av huvudfigurerna genom sin förmåga att entusiasmera, att dela med sig av sitt kunnande och alltid vara en bra kompis. något som för min del med åren utvecklades till en genuin vänskap, som jag är mycket tacksam att ha fått uppleva.

I Insjön medverkade han från första stund med texter samtidigt som han givetvis fick en framträdande roll på scenen. Hans medverkade på alla plan med revyer, musikaler, lustspel och underhållning i största allmänhet och bidrog starkt till att öka intresset för teater i Insjön och för Humlans föreställningar. Sin sista revy i Insjön medverkade han i nyåret 1973-1974. Under hela sitt aktiva liv bistod Hans med texter, idéer och hjälp när han tillfrågades.

Han var nu mogen för större uppgifter där han bättre kunde tillvarata sina talanger och utvecklas ytterligare. Falun fick en revy, Gävle-Dala Teatersällskap (i dag Borlänge Musikteater) bildades på hans initiativ. Han var med och bildade LIS, Lokalrevyer i Sverige. Han översatte en norsk musikal till svenska "Bror Brorson", där han också spelade huvudrollen. Han blev Herrans ängel och Kurbitsmålaren i Himlaspelet både i Leksand och på amerikaturnén.

På scenen var hans naturliga fallenhet att i snabb takt och träffsäkert gestalta olika karaktärer i revyn, en personlig framgång. Hans sätt att framföra en kuplett vare sig han skrivit den själv eller inte, var en njutning att lyssna på. Inte ett ord, inte en betoning gick förlorad och varje poäng fick sin särskilda knorr.

Hans har lämnat ett stort tomrum efter sig och jag kommer att sakna våra pratstunder med både skämt och allvar. Vi, alla hans vänner, har mist något oersättligt.

BERTIL

Mer läsning

Annons