Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans verk stimulerar fantasin

Annons

Björn Krestesen ger ett sympatiskt intryck när han på torsdagseftermiddagen välkomnar besök-arna till vernissagen i konsthallen. Han hälsar vänligt på folk och verkar finna en stillsam glädje i att Ludvikaborna visar intresse för hans konst.

- Det har varit utställare på en väldigt hög nivå som ställt ut här tidigare och det ska både konstföreningen och kommunen vara stolta över, säger han och det låter inte som någon konstlad tillkämpad artighet.

Björn Krestesen ställer ut 36 verk. Han hade med sig många fler till Ludvika - "säkert dubbelt så många" - men har tvingats välja bort ett stort antal verk på grund av konsthallens storlek.

Tre av verken är privata men i övrigt är allt som ställs ut till salu. Priserna varierar i allmänhet mellan knappt 3 000 kronor och upp till 17 500 kronor.

- Det mesta som jag ställer ut här är producerat de två senaste åren, en stor del gjordes under hösten.

Björn Krestesen förklarar att han jobbar mycket med blandtekniker och gärna akryl, akvarell och det urgamla tempra.

"Suggestivt ljusdunkelmåleri i rik, mättad färgskala. Starka intryck från spansk konst, i både motiv och färgval", heter det i ett konstlexikon om denne man som gick ut Kungliga konstakademin 1979 efter att ha studerat där sedan 1974. Nu följer en av de två döttrarna honom i spåren genom att studera på konsthögskolan i Umeå.

Sysslar han med abstrakt måleri eller kan även människor som inte ser sig som konstexperter ha utbyte av hans konst? Jo, det kan man för Björn Krestesen vill att betraktaren ska kunna bilda sig en uppfattning om vad det är hans verk föreställer.

- Det är oftast fantasibundna motiv. Men det ska likna något jag sett, förklarar han.

Kan han leva på sitt konstnärsskap, är han "proffskonstnär"?

- I Sverige finns det 400-500 konstnärer som kan leva på sin konst. Jag har kunnat göra det ända sedan jag gick ut konstakademin och det ser jag som ett privilegium, berättar Björn Krestesen som är mån om att det han säger inte uppfattas som någon form av skryt.

Nästan halva året bor han i trakten av Ådalen, övrig tid i Stockholm. Han tar effektivt död på myten (?) om att kända konstnärer kan leva en drönartillvaro, rent av ett liv i sus och dus. I åtminstone Björn Krestesens fall är det hårt arbete som gäller.

- Tio månader om året så är jag ensam i ateljén.

Där skapas verk som han gett fantasieggande namn som Spår från annan kultur, Bevarat innehåll, Tidskapellet, Paret i vattnet och Spår av mänsklig hand.

Själv fick jag för mig att flera av "bilderna" var hämtade från kaptenens hytt på ett skepp som seglade över Atlanten med slavar från Afrika till Amerika under 1700-talet.

Du har chansen att fantisera och bilda dig en egen uppfattning om Björn Krestesens konst fram till den 16 april. Fram till dess pågår nämligen denna "månadens utställning" i Folkets hus.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons