Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans straff är avtjänat

Annons

I dag är Carl Thunberg, 37 år gammal, en fri man. Den 24 april i år blev han villkorligt frigiven. Det innebär att han avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Carl Thunberg som ofta kallats en av Sveriges farligaste män har i dag en övervakare och lever i Stockholm.

Under 90-talet utförde militärligan tolv rån och det sammanlagda bytet låg på sju miljoner. Ligan rånade under några år banker, postkontor och värdetransporter och fick sitt namn när trippelrånet i Ullared utfördes. Då rånade tre män tre banker medan en fjärde man höll vakt med ett automatvapen från en taklucka.

Carl Thunberg som ofta benämnts som ligans ledare inledde sitt kriminella förflutna när han rån-ade en affär i Slätta på 330 000 kronor.

De åtta personer som kom att kallas militärligan lärde känna varandra när de jobbade på Thunbergs byggfirma i Stockholm 1991. På hösten samma år utförde de en vapenstöld och ett rån mot en värdetransport i Farsta. Sammanlagt utförde de tolv rån tillsammans.

I december 1993 grep polisen dem efter att de hade rånat Sala Sparbank i Heby.

Vid rättegången fick Carl det längsta straffet, 14 år. Under sin tid på olika fängelser och anstalter har han undvikit media med några undantag. När han arbetade med Lars Noréns pjäs 7:3 lät han sig intervjuas av Aftonbladet. Och apropå sin frigivning sa han då:

- Gud vet hur många miljoner i skulder som väntar mig där ute...

- Har jag sonat mitt brott när straffet är avtjänat? Eller förbrukat allt förtroendekapital och ses bara som duglig till att begå nya brott? Jag har en verklighet som kommer rusande mot mig och det är klart jag känner oro, ovisshet, osäkerhet...

EMELIE SMEDSLUND

Mer läsning

Annons