Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans riksdagsplats hänger på om Ulvskog blir minister

Annons

- Men det är inte helt klart, för det första beror det på om Marita Ulvskog kommer med i regeringen och för det andra finns ju trots allt möjligheten att någon längre ned på vår lista kan bli uppkryssad, säger Hans Unander.

Det mesta tyder dock på att Hans får ta plats i den nya riksdagen och det är en uppgift som han ser fram emot.

- Jag tycker att politik är roligt, det är ju ett sätt att kunna påverka. Bostadspolitik och fackliga frågor som arbetslöshetsförsäkringen och socialförsäkringen är de områden som jag är mest intresserad av, säger Hans.

Hans Unander är kommunanställd målare i Malung. Han har länge varit fackligt aktiv och som 27-åring blev han invald som ordinarie ledamot i Kommunals förbundsstyrelse, då var han yngst genom tiderna på den posten.

Hans har också varit SSU-ordförande i många år och de två senaste perioderna har han varit ordinarie ledamot i kommunfullmäktige. En period har han också suttit i kommunstyrelsen och i snart två år har han varit ordförande i det kommunala bostadsbolaget Malungshem.

- Om jag hamnar i riksdagen så vill jag ändå ha kvar kontakten med kommunalpolitiken. Jag sitter gärna kvar i kommunfullmäktige och i Malungshem om det är möjligt, säger Hans.

Att vara i Stockholm är inget som han fasar för.

- Genom mitt uppdrag i Kommunal är jag redan nu i Stockholm ett par dagar i veckan, säger han.

En av de första att gratulera till valframgången var vänsterns riksdagsman Lena Olsson, Transtrand. Hon gillar inte resandet till Stockholm och gjorde tidigt klart att hon inte ville fortsätta.

Nu tog ju dessutom socialdemokraterna ett av vänsterns mandat på dalabänken och därmed byter Malung Olsson mot Unander.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons