Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans-Otto Jönsson tackar för sig

Annons

Hans-Otto Jönsson och Margot Bergsten har sålt sitt företag Hemslöjdsprodukter AB.

Nya ägare är Magnus Frischfeldt, 38 år, från Nyköping, och Lars Bergman, 51 år, från Stockholm.

Hans-Otto Jönsson fyller 69 år i höst och är nu pensionär, medan Margot Bergsten jobbar kvar i i lokalerna på Bergåfastigheten i Arkhyttan.

- Jag har jobbat i samma byggnad sedan 1969. Jag kom då hit som marknadschef på Bergå ullspinneri, berättar Jönsson.

Företaget Hemslöjdsprodukter startades som en ekonomisk förening för 40 år sedan för att avsättning för den slöjd som producerades och togs om hand av hemslöjdsföreningarna.

Företaget ägdes av hemslöjdsföreningarna när Jönsson 1985- 1986 fick han förfrågan om han ville ta över verksamheten. Företaget fanns då i Stockholm, men en förutsättning var att det flyttades hit upp, berättar Jönsson.

Kvar i Stockholm blev en utställningslokal. 1986 kom även Margot Bergsten med i företaget. Hon anställdes för att bland annat ta hand om det ekonomiska.

Så började hemslöjdsföreningarna läggas ned och småtillverkare gick in som ägare.

- Även jag och Margit gick in med en liten del i företaget och det utökades så att vi till slut ägde företaget till hundra procent. I dag är företaget väl inarbetat på marknaden och har god ekonomi, berättar Jönsson.

Hemslöjdsprodukter är ett grossistföretag som säljer 45 procent i Sverige och 55 procent på export.

- Det stora exportlandet är Norge, men även i Europa i övrigt, Japan och USA finns kunder, berättar han.

Tidigare kom produkterna till hundra procent från Sverige, men tillverkningen av smide finns sedan sju år tillbaka i Bauska i Lettland där 14 personer arbetar.

- Smidet har slagit bra ut, men modellerna ritar vi själv, förklarar Jönsson.

Han ser tillbaka på tiden i Hemslöjdsprodukter som en tid med "underbart, härligt arbete".

- Jag har träffat många härliga människor och har fått tillfälle att resa mycket, bland annat har jag varit i Japan sju gånger, säger han.

Företaget viktigt för flera småföretagare, det är kanalen ut till kunderna. Den stora försäljning är i oktober inför julen och innan påsken. Nu går det in i en lugnare period.

Karin Bergsten och Karin Lindblom jobbar kvar i Arkhyttan. De nya ägarna kommer att jobba mycket ute på marknaden i kontakten med både gamla och nya kunder, berättar Hans-Otto Jönsson.

Processen att sälja företaget har pågått en längre tid och det har varit viktigt att finna en köpare som ville ha företaget kvar i Arkhyttan.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons