Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans mål är att ta makten i Leksand

Annons

Vi skulle satsa mera resurser på de anställda i offentlig verksamhet - skola, vård och äldreomsorg, svarar Leif Erickson och fortsätter:

- Vi ville höja skatten med 50 öre för att komma till rätta med underskottet, men fick nöja oss med 30 öre. Hade vi politisk majoritet skulle skatten justeras på ett sätt som gav mera pengar till de nyss uppräknades sektorerna. Det är oacceptabelt med de många långtidssjukskrivningarna till följd av att folk sliter ut sig.

Går det att locka folk till Leksand med skattehöjningar?

- Om vi ska ha långsiktig framgång måste vi ha en offentlig verksamhet som står för kvalitet.

- De många långtidssjukskrivningarna inom skolans område, där vi ligger risigt till i Sverige-statistiken, utgör ett varningstecken. Vi kan inte driva en kommunal budget med underskott hur länge som helst. Det slår snart tillbaka. Som vanligt gäller det att både gasa och bromsa för att få en bra utveckling.

Missköts Leksand i dag?

- Nej, Leksand är en bra kommun att bo och leva i. I bland tolkas det som att vi i vänstern säger nej till det mesta, men det är en missuppfattning. Vi kan ha olika uppfattningar i en och annan sakfråga, men på det hela taget jobbar vi mot samma mål - Leksands bästa. Dessutom är det politiska klimatet sådant att vi kan ha en tuff sakdebatt utan att äventyra den personliga vänskapen politiker emellan.

Gäller det också i synen på hockeyn?

- Vänstern är med i Dalauppropet och tycker som de flesta andra att ishockeyn är viktig. Vad vi ogillar är att Leksands IF ofta placeras i en "gräddfil" när det gäller beslutsprocessen. Det måste finnas en likhet inför regelsystemet i en kommun.

Vilken är den viktigaste framtidsfrågan?

- Jag tror att Leksands framtidsindustri heter utbildning och besöksnäring. Genom småskalighet och okonventionella lösningar, inte minst när det gäller personalutbildning, går det att uppnå mycket positivt.

Vill du att Leksands befolkning ska öka?

- Jag tycker egentligen att Leksand är en ganska lagom kommun. Vi kan bli lite större, men viktigare än att växa är att vi kan behålla kvalitet i verksamheten och behålla vår fina natur och miljö.

Hur tror du det är att vara ung i Leksand?

- Det kan variera. Gillar du idrott, framför allt hockey, är utbudet och möjligheterna helt fantastiskt. Men för dem som föredrar sång, musik och teater och kultur i vid mening är förutsättningarna inte de samma. På det området efterlyser jag en skärpning, särskilt när det gäller lokaler.

Är det realistiskt med ett regimskifte i Leksand?

- Under de senaste 10-15 åren då socialdemokraterna i praktiken gjort gemensam sak med centern har det varit uteslutet. Men med den nya generationen s-politiker som är på gång skapas nya möjligheter.

- Jag tror nämligen att de har åsikter till vänster om de som förnärvarande företräder partiet. Skulle vi få väljarnas förtroende är jag också beredd att ta på mig kommunalrådsjobbet.

Fotnot: C har19, S 10, V 5, Kd 5, M 5, Mp 2, Lp 2 och Fp 1 mandat i nuvarande kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons