Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans hund dödades av vargar

Annons

Jaktvårdskonsulent Hans Johanssons gråhundstik Ofelia har dödats av vargar.

- Det gör mig än mer övertygad om att vi snarast måste hitta former för hur vi ska kunna bibehålla vår nordiska jakttradition samtidigt som vi har en livskraftig vargstam, säger Hans Johansson, som är rovdjursansvarig inom Dalarnas jaktvårdsförbund.

Efter några dagars älgjakt i Uppland tog jaktvårdskonsulenten sin 2,5 år gamla gråhundstik med sig för att med ett kamratgäng jaga älg väster om Storfors i Värmland.

Området berörs av ett eller kanske rent av två vargrevir.

- Det finns tecken på att den så kallade Väsevargen, som dödade ett antal kvigor, etablerat revir i en del av det vi brukar kalla Filipstadsreviret, berättar Johansson.

Ofelia, som hade en tvåa på utställning och var godkänd i anlagsklass på viltspårprov, var en mycket lovande älghund och under jakten i Uppland fälldes flera älgar för henne. I Värmland tog hon omgående upp älg.

- Det blev gångstånd och älgen eller älgarna gick först runt i området för att sedan gå ut mot en grannmark. Efter tio till 20 minuter hörde jag några konstiga skall, följda av några svaga skrik, berättar gråhundstikens husse.

Han gick i riktning mot ljuden, samtidigt som han pejlade tiken. På 40 meters avstånd fick han se två vargar.

- Jag ropade i jaktradion att vi hade varg i såten så att andra hundförare kunde koppla sina hundar. Sedan gick jag närmare och på 20 meters avstånd fick jag se ytterligare en varg. Då förstod jag att något inträffat och sköt ett skott i luften för att skrämma i väg vargarna. När de gav sig av gick jag fram och hittade Ofelia. Hon var svårt biten över bröstpartiet och vargarna hade ätit upp hela tarmpaketet, berättar han.

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Värmland, besiktigade den vargdödade tiken och konstaterade att mycket tyder på att hon underkastat sig vargarna genom att kasta sig på rygg, men att hon ändå blivit ihjälbiten och delvis uppäten.

Hans Johansson beskriver Ofelias död som en brutal överraskning för honom och hela hans familj:

- Även om jag var medveten om att det kunde inträffa bedömde jag risken som mycket liten. Hela familjen sörjer Ofelia och tillsammans har vi beslutat att skaffa en ny hund och att den inte ska släppas om den finns några som helst indikationer på att det kan finnas varg i trakten.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons