Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans hjälper dig i skumpadjungeln

Annons

För att få ut det mesta ur ett vin, och det gäller inte bara champagne, måste man kombinera det med rätt sorts mat.

Söta och fruktiga viner fungerar bäst om den balanseras med sötman i maten. Syrlighet i mat mildrar syra, bitterhet och strävhet i vinet. Syrliga viner går även bra till salt mat. Vinet kommer då att upplevas som mildare och mjukare.

Champagne bör serveras vid 10-12 grader. Då framträder aromerna i vinet bäst. Är vinet kallare kommer det att smaka surt.

Som aptitretare föreslår Hans Hällström något saltat tilltugg.

-Chips fungerar, men det är rätt trist. Oliver med sardeller är roligare. Charkuterier eller rökt fisk går också utmärkt.

Skaldjur och champagne är en klassisk kombination, men Hans Hällström varnar för söta tillbehör som majonäs. Det gör att champagnen upplevs som sur.

Fisk- eller skaldjursoppa går också bra, men utan den söta aiolin.

Till varmrätten föreslår Hans Hällström en mer smakrik champagne eller en roséchampagne. Till det kan man äta till exempel smörstekt fisk med ugnsrostad potatis, smörstekt kalvfilé eller smörstekt kyckling.

Vid tolvslaget vill många skåla i champagne, men då tycker Hans Hällström att man ska välja ett billigare mousserande vitt vin eftersom det är synd att spruta ut så dyra droppar.

-Man kan välja till exempel spanskt cava, tysk sekt eller det söta italienska mousserade vinet Asti.

Ett prisvärt champagne enligt Hans Hällström är 7430 Jean Maire Brut för 194 kronor.

-Det är bland de billigaste på Systemet. Det har en tydlig citrusarom och är inte så fylligt.

Vill man kosta på sig något extra utan att gå på de riktigt dyra sorterna rekommenderar Hans Hällström 7418 Bollinger Special Cuveé för 339 kronor.

Det har champagnens fyllighet och karaktäristiska brödighet.

Ett budgetalternativ är det mousserande vinet 84567 N.V. Langlois Brut Cremant de Loire för 109 kronor som finns i beställningssortimentet.

Två alkoholfria alternativ är 1966 Schloss Boosenburg för 44 kronor och 1945 Billabong Sparkling Brut för 39 kronor.

-Sedan finns ju alltid Pommac, säger Hans Hällström.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons