Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans förvandlar vrak till vrålåk

Annons

Tillsammans med sina medarbetare bygger Hans bilar, ibland går det att renovera den gamla bilen, annars måste hela bilen byggas om.

Ibland kommer människor med riktiga vrak, bilar som legat på marken långa tider. Personen i fråga vill återskapa bilen och vänder sig till Auto Craft i Vikarbyn.

- Allt som går att renovera renoveras. Vi dokumenterar alla delar i bilen, både med bilder och i text. Vi renoverar skruvar, allt, berättar Hans.

Karosser och plåt renoveras och formas till den nya upplagan av den ursprungliga bilen. Det blir ett enormt pussel, ofta klurigt att lösa när bitar fattas.

Den nya monteringshallen är klar i sommar så fortfarande arbetar Frank Grosskopf i den gamla lokalen som är lite trång för en stor Cadillac -58.

- Frank och de fyra anställda jobbar som karosserimakare, de monterar, Frank syr en hel del detaljer.

Totalt har företaget tio underleverantörer, en lackerare, en sadelmakare, en för elsystem och så vidare.

Att hitta rätt delar är inte lätt. Hans får ofta ge sig ut på jakt efter specialdelar till bilen, eller leta en hel bil.

- Det var en kund som ville ha en Cadillac Eldorado -53 och den skulle vara gul. Jag hittade den i Vancouver, Kanada.

Att renovera en bil tar cirka två år. Allt praktiskt arbete tar ungefär ett år, men väntan på delar och hela processen med ny klädsel, lackering och så vidare tar två år.

- Vi har haft vissa mindre renoveringar också, men att bygga upp en bil som i princip bara är skrot, tar två år.

Hans och hans team bygger karossen, renoverar eller gör nya skruvar. Varje liten detalj renoveras och plockas isär för att senare sättas ihop och bli som ny.

Små skruvar uppbundna på en ståltråd har blivit rengjorda och elförsinkade. Varje liten pytteskruv ska hitta tillbaka till sin rätta plats i bilen.

Nyligen levererade Hans en bil till Spanien. Kunderna är annars i huvudsak från Sverige och Norge. Det är inte ovanligt att kunden lägger ned miljonbelopp på sin drömbil, men nu tar Auto Craft inte emot några kunder. Verkstaden har jobb minst tio år framåt.

I en industrilokal står det ena bilvraket efter det andra. De ska bli glänsande skönheter igen. President Rockefellers bil, som han ägde under många år, står något skamfilad och väntar på nya tider.

Och de kommer verkligen. Ingen kan tro vilka underverk Hans, Frank och de andra kan göra med en skrotbil.

I kväll tar Hans emot Företagarna i Rättviks utmärkelse Årets Företagare 2004 i samband med kommunfullmäktigesammanträdet i Rättvik.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons