Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans firar med familjen

Annons

Som en mycket förnöjsam och snäll herre är Hans Beyer känd. Hans som numera bor på Hällsjöhemmet i Borlänge är en äldre gentleman med ett dramatiskt förflutet. I slutskedet av andra världskriget dödsdömd som desertör.

Hans Beyer som tänker fira sin 80 årsdag med familjen och släkten är inte mycket för att klaga. Hans har helt enkelt sett och upplevt för mycket under sitt liv för att vilja ödsla kraft på något så meningslöst som att klaga på allt och alla.

Att Hans Beyer som är född i Soldin i Tyskland haft ett dramatiskt och händelserikt liv är knappast någon överdrift. I tidig ålder förlorade Hans sina föräldrar och kom att växa upp hos olika fosterfamiljer. Som ung satsade Hans Beyer på en utbildning till verktygsmakare och hade tagit sin examen då andra världskriget utbröt.

Hans kallades in som singnalist och kom att sändas till norra Norge med uppgift att dra telefonförbindelser.

I Norge kom den unge tyska soldaten att sitt livs kärlek, den norska flickan Esther. Kärleken spirade trots den långt ifrån okomplicerade situationen och paret gifte sig 1944. Platsen var Tennes kyrka i Troms fylke.

Liksom många andra unga män i tysk uniform funderade den krigströtte Hans på fly undan krigets vanvett och den påtvingade rollen som ockupant. Flera av Esthers syskon hade rymt över till Sverige. Hans påverkades starkt av deras lyckade flykt.

Den långa och plågsamma vandringen över myrar och fjäll till Karesuando framstod allt mer som den bästa lösningen. En möjlighet att komma undan kriget och att kunna återförenas med sin hustru i Sverige.

För Hans lyckades inte flykten över till Sverige och friheten. Istället fångades han in av en tysk patrull och blev dömd till döden som desertör. Men någon dödsdom hann aldrig verkställas innan tyskarna kapitulerade och Hans Beyer därmed räddades till livet.

Nytt uppbrott blev det då samtliga tyska soldater i Norge skulle sändas tillbaka till Tyskland. Den äldsta flickan ilona föddes i norska Mandal innan den lilla familjen fortsatte till ett sönderbombat Tyskland. Hans som hade ett par släktingar i Magdeburg, i före detta Östtyskland, hoppades att där skaffa bättre förutsättningar att försörja familjen.

Men med det kalla kriget hårdnade trycket snabbt i Östyskland. Esther och Hans som bestämt sig för att försöka ta sig till väst rymde tillsammans med en grupp andra flyktingar. Flyktvägen gick, via gamla gruvgångar, under gränsen.

Utblottade hamnade Hans, Esther och deras dotter, tillsammans med hundratals andra flyktingar från Östeuropa i ett flyktingläger i Bremen. I Dortmund där de så småningom hamnade lyckades Esther och Ilona få tillstånd att lämna det fattiga Tyskland.

Hans som tvingades stanna kvar lyckades 1949 få ett turistvisum till Sverige för att besöka Esther och dottern som flyttat till Esthers syskon i Borlänge. Istället för att återvånda till Tyskland sökte och fick Hans jobb på C.H Swahns mekaniska verkstad. En arbetsplats där han stannade nära 20 år som svetsare. Det blev sedan flytt till SSAB:sa filarverkstad där Hans arbetade som verktygsmakare.

Som deltidsvaktmästare i Hagahuset, och senare i Dagny, i bostadsrättsföreningen Gudröd, fick Hans mycket uppskattning för sin hjälpsamhet och för sin händighet.

Känd blev han som vaktmästaren som löste alla problem. Om Hans stora kunnande har otaliga hyresgäster och bekanta kunnat berätta om under åren.

Det socialdemokratiska partiet har Hans tillhört under lång tid, men aldrig strävat efter någon framträdande post. Istället var den omvittnat fridsamme Hans Beyer, så länge han orkade, helt nöjd med att delta på partiets möten.

För Hans har familjen alltid betytt mycket. Tillsammans med hustrun Esther som gick bort 1986 har Hans fått de tre barnen Ilona, Ronny och Angelica. Vidare har Hans sju barnbarn, yngst är Marius som är ett år och ett barnbarnsbarn.

Det är Anton som även han är ett år.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons